PREDSTAVLJENA KNJIGA O 30 GODINA "ANIMAFESTA"

Opsežni pregled 30 godina "Animafesta", svjetskog festivala animiranog filma, "Z... znači Zagreb priručnik za sjećanje", predstavljen je danas u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu, gdje se održava od 1972.

Objavljena u povodu 30. obljetnice, knjiga na 400 stranica podsjeća na proteklih 15 festivala, s cjelovitim popisom festivalskih nagrada i indeksom filmova prikazanih u konkurenciji.

Knjiga bilježi i dijelove originalnih novinskih napisa o festivalu, zanimljive i duhovite anegdote, te izjave mnogih velikana animacije, prijatelja i gostiju festivala.

U "priručniku za sjećanje" uvršteno je 400 fotografija, festivalskih plakata i crteža te 40 čestitaka uglednih svjetskih animatora, poslanih za prošlogodišnji, 30. rođendan.

Urednica knjige Margit Antauer Buba izrazila je nadu da će onima koji su stvarali festival ta knjiga biti uspomena, a mlađima svjedočanstvo o vremenu i svijetu drukčijem od današnjeg.

Joško Marušić, predsjednik Vijeća idućeg festivala, izvijestio je da će 2004. nagradu za životno djelo dobiti Hayao Miyazaki, a posebno priznanje za teoriju animacije Donald Crafton.

Studentska će se nagrada od idućeg festivala zvati po Dušanu Vukotiću a počasni će direktor biti Michael Dudok de Wit, prošlogodišnji dobitnik festivalskog Grand Prixa.

Najavljena je i mogućnost da se osnuje tijelo koje bi između festivala pratilo ostvarenja svjetske komercijalne animacije te ih nagrađivalo na Animafestu.

Podsjetivši da je "Z...znači Zagreb - priručnik za sjećanje" već predstavljen na nedavno završenu festivalu animacije u Annecyju, Marušić je rekao da se u Annecyju osjetilo da postoji sve veće zanimanje za festival u Zagrebu, u kojem animatori prepoznaju mjesto gdje se radi iskreno i s ljubavlju prema animiranom filmu.

Radovi za Animafest 2004. već su počeli stizati te se očekuje da će ih se za službenu konkurenciju prijaviti najmanje 1200.

Knjigu "Z... znači Zagreb" prati CD-rom, s dodatkom o povijesti Zagrebačke škole crtanog filma.

(Hina) ag sp

Pročitajte više