Predstavljena knjiga Veseljka Koprivice "Operacija Dubrovnik - Sve je bilo meta"

ZAGREBAČKI nakladnik "Kapitol" predstavio je danas u Zagrebu knjigu crnogorskoga rezervista Veseljka Koprivice "Operacija Dubrovnik Sve je bilo meta".

O knjizi su govorili predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Dragutin Lučić, novinar Hine Ivo Lučić, dopredsjednik Vlade nacionalnoga jedinstva Zdravko Tomac i u ime nakladnika Božo Čović. Dijelove iz knjige čitao je ravnatelj kazališta Komedija Niko Pavlović.

Za razliku od "drugih zemalja istoga govornog područja" Koprivičina knjiga je prešućena u Crnoj Gori, napomenuo je Ivo Lučić i dodao kako se za razliku od Vjesnika i Hine splitska Slobodna Dalmacija tendenciozno poslužila činjenicama iz njegove knjige.

Koprivica izlaže zapažanja s ratišta, uspoređuje ih sa službenim izvješćima u Crnoj Gori i protivničkim izvješćima, napomenuo je Ivo Lučić i dodao kako na takav način autor daje vjernu sliku rata.

"Koprivičina knjiga je doprinos novinarstvu koji omogućava upoznavanje rata," rekao je Ivo Lučić i dodao kako su za razliku od njega "mnogi novinari na hrvatskoj strani isticali da hrvatski vojnik ne može počiniti ratni zločin".

Koprivica jest hrabar čovjek, istaknuo je Tomac, ali za razliku, od Slavka Perovića i nekih drugi Crnogoraca, kako je dodao, on je ipak bio pripadnik agresorske vojske na Hrvatsku.

Zbog onih koji tvrde da Crna Gora nije ratovala protiv Hrvatske dobro je da je objavljena ta knjiga, izjavio je Tomac, napomenuvši kako se Stjepan Mesić nema pravo u naše ime ispričavati Srbima u Beogradu.

"Današnja vlast u SiCG-u zbog istine o ratu iz Koprivičine knjige sudi toga hrabrog čovjeka", podsjetio je Tomac i dodao kako bi se, ako hrvatski političari nastave s ovakvom politikom, moglo dogoditi i nama u Hrvatskoj koji govorimo istinu o ratu da zbog tog završimo na sudovima.

Čović je napomenuo kako je Koprivičinu knjigu objavio zbog kratkoga hrvatskog pamćenja.

Knjiga "Operacija Dubrovnik" (209 str.) u tri poglavlja objavljuje dnevnik ratovanja crnogorskoga rezervista i novinara za vrijeme opsade Dubrovnika, pustošenja i pljačke Konavala.

Veseljko Koprivica je novinar crnogorskoga Monitora. Objavio je više knjiga, a među njima i knjigu "Naj Crna Gora".

Foto: FAH

Pročitajte više