Predstavljena knjiga Vladimira Šeksa "Temeljci hrvatske državnosti"

KNJIGA "Temeljci hrvatske državnosti" autora Vladimira Šeksa, predsjednika Hrvatskog sabora, predstavljena je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici uz nazočnost brojnih političkih i društvenih djelatnika među kojima je bio i premijer Ivo Sanader.

Recenzenti knjige Željko Horvatić i Vladimir Ljubanović, od kojih je svaki predstavio po nekoliko poglavlja knjige vezanih uz zbivanja u Hrvatskoj od 1989. do 1995., složili su se da je Šeks u tadašnjim krupnim povijesnim zbivanjima sudjelovao sa istinskim stvaralačkim žarom, podjednako dobar i kao pravnik i kao političar.

"Knjiga je djelo čovjeka koji je i sam jedan od kamena temeljaca hrvatske državne misli", istaknuli su recenzenti naglašavajući Šeksovu ulogu kao javnog tužitelja, državnog odvjetnika, potpredsjednika Vlade, utemeljitelja HDZ-a.

Šeks, koji je u razdoblju stvaranja političkih institucija u žarištu zbivanja, progovarao je o brojnim važnim političkim, društvenim i pravnim pitanjima, a tako su podijeljena i poglavlja u knjizi: od Ustava, Domovinskog rata, suverenosti i parlamentarne demokracije do ljudskih prava, stranaka i izbori te kriminala i pretvorbe, istaknuto je na predstavljanju.

Urednik knjige Pavo Barišić je naglasio da je knjiga zbirka tekstova, izlaganja u Saboru i drugdje i intervjua Vladimira Šeksa u kojoj se potvrđuje njegova autentična karizma. Pritom dodaje i kako skicu za portret Vladimira Šeksa nije lako orisati jer ona, kako je rekao, seže od velikog pravnog stručnjaka do okorjelog disidenta, prevratnika, tvrdog desničara itd.

"Neosporna je pak njegova dosljednost u stavovima i pravna i poslovnička stručnost", naglasio je Barišić i ocijenio da su iza Šeksove temperamentne retorike vidljiva njegova umjerena stajališta.

Sam autor, Vladimir Šeks je ustvrdio da je njegova knjiga tek zbornik istupa i govora kojim je želio osvijetliti određene dionice novije povijesti i prikazati politička zbivanja na glavnim pravcima stvaranja hrvatske države te podsjetiti na težak put do hrvatske suverenosti kroz Ustav i zakone i Domovinski rat.

"U zborniku je osvijetljena moja i uloga drugih brojnih sudionika, s mog vidikovca, na ta zbivanja", rekao je Šeks dodajući da je to samo jedan u nizu zbornika povijesne građe u službi osvjetljavanja novije hrvatske povijesti, kao putokaz našoj sadašnjosti i budućnosti.

Pročitajte više