PREDSTAVLJENA MARKA POSVEĆENA SPORAZUMU O EUROPSKOM USTAVU

Poštanska marka koju talijanska pošta posvećuje potpisivanju sporazuma o europskom ustavu 29. listopada u Rimu predstavljena je u četvrtak na tiskovnoj konferenciji u palači Chigi, sjedištu talijanske vlade, izvjestila je agencija ANSA.

Na poštanskoj marci se, uz dvanaest zvijezda europske zastave, nalazi Michelangelov nacrt rimskog trga Campidoglio gdje će u Sali degli Orazi e Curiazi biti potpisan sporazum o europskom ustavu.

U podlozi se nalazi zemljovid Europe u tri boje; nebesko plavoj za 25 zemalja članica, modroj za Tursku, Bugarsku i Rumunjsku te modrozelenoj za Hrvatsku, navodi ANSA.

U Sali degli Orazi e Curiazi na trgu Campidoglio 25. ožujka 1957. godine su Belgija, Francuska, SR Njemačka, Italija, Luksemburg i Nizozemska potpisale Rimske ugovore kojima je osnovana Europska ekonomska zajednica.

Talijanski ministar komunikacija Maurizio Gasparri je na tiskovnoj konferenciji istaknuo da je izdavanje ove marke bilo predviđeno ali da se nije moglo uključiti u filatelistički programa za 2004. godinu jer se moralo čekati na zaključivanje političkog procesa definiranja europskog ustava. Gasparri je tim povodom naglasio da filatelija prati i ističe najvažnije trenutke života i povijesti države.

Poštanska marka posvećena skupu u Rimu imat će vrijednost od 62 centa, koliko u Italiji iznosi cijena marke za pismo u europske zemlje.

(Hina) xakoz ymaš



Pročitajte više