Predstavljena monografija "Mihovil Kombol 1883.-1955." Mirka Tomasovića

Monografija "Mihovil Kombol 1883.1955." akademika Mirka Tomasovića, objavljena u nakladi Disput d.o.o., predstavljena je danas na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Tim djelom Tomasović je književnoj i kulturnoj javnosti predstavio Kombola, kojega je ocijenio najprodornijim tumačem dopreporodne književnosti, klasikom hrvatske književne historiografije i slavnim prevoditeljem Danteove "Božanske komedije".

Tomasović u monografiji problematizira sva područja Kombolova interesa - članke, eseje i rasprave o hrvatskoj književnosti, njegove kazališne adaptacije, čitanke i priručnike, antologije te prijevodnu djelatnost s talijanskoga, njemačkoga, ruskoga i francuskog jezika.

Akademik Nikola Batušić prigodom predstavljanja istaknuo je važnost Tomasovićeve monografije stoga što je malo poznata Kombolova književna djelatnost koja obuhvaća razdoblje od dvadesetih do sredine pedesetih godina prošloga stoljeća.

Među Kombolova najveća djela Batušić ubraja "Povijest hrvatske književnosti do narodnog preporoda" iz 1945. koja je dolaskom nove vlasti bila zabranjena, a Kombol maknut s Katedre za stariju hrvatsku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Zahvaljujući prijateljstvu s Brankom Gavellom, Kombol se zapošljava na Akademiji dramske umjetnosti gdje ostaje do smrti u studenom 1955., podsjetio je Batušić.

Akademik Tonko Maroević osvrnuo se na Tomasovićeve tekstove o Kombolovim prijevodima svjetskih pisaca, prvenstveno na prijevod Danteove "Božanske komedije", najznačajnijeg djela srednjovjekovlja. Koliko god Kombol na svim područjima svojih djelatnosti bio prihvaćen kao neosporna vrijednost, tek mu je ovako medotična i kompetentna obrada, koju je učinio Tomasović, dala puno značenje, vodeću ulogu u hrvatskoj kulturi dvadesetih godina prošlog stoljeća, istaknuo je Maroević.

Urednik izdanja teatrolog Boris Senker govorio je o Kombolovim kazališnim prilagodbama u hrvatskom glumištu rekavši kako je taj dio Tomasovićeve monografije itekako dragocjen za povijest hrvatskoga kazališta.

(Hina) xta yaz

Pročitajte više