Predstavljena monografija "Zagrebački solisti - 50 Zlatnih godina 1954-2004"

U povodu 50. obljetnice djelovanja ansambla Zagrebačkih solista večeras je u predvorju Koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu predstavljena monografija "Zagrebački solisti 50 zlatnih godina 19542004". L

Monografiju je objavila nakladnička kuća Cantus, a uredila ju je ugledna muzikologinja Erika Krpan.

Predstavljajući monografiju, Jagoda Martinčević je naglasila kako su u knjizi sadržani najvažniji događaji vezani uz Zagrebačke soliste koji su Zagreb svojim djelovanjem uvrstili na svjetsku glazbenu kartu.

Posebno je podsjetila na ulogu zaslužnih glazbenika za osnivanje ansambla - Stjepana Aranjoša, danas devedesetgodišnjaka, koji je bio nazočan na promociji, Ivu Vuljevića, negdašnjega dugogodišnjeg ravnatelja Dvorane "Lisinski", i violončelista i dirigenta Antonija Janigra, koji je dao najveći prinos tom ansamblu.

O monografiji su govorili i akademik Nedjeljko Fabrio i koncertni majstor Zagrebačkih solista violinist Tonko Ninić.

U uvodu monografije istaknuto je da su Zagrebački solisti od 5. siječnja 1954. do danas održali više od 3000 koncerata, izdali 70 nosača zvuka, priredili 80 praizvedaba djela hrvatskih i inozemnih skladatelja, nastupili u 50 država, a s ansamblom je nastupilo gotovo 400 solista.

Koncertni majstor Tonko Ninić izrazio je zadvoljstvo monografijom i uspjesima ansambla, rekavši da će sadašnji naraštaj mladih glazbenika tu tradiciju zacijelo nastaviti i u budućnosti.

Nakon predstavljanja monografije Zagrebački solisti održat će svečani koncert u povodu toga velikog jubileja, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića.

(Hina) ta jn

Pročitajte više