Predstavljena posthumno objavljena knjiga pjesama Mladena Kljenka "Smrtonosan Ljetopis"

Nakladnici HKZHrvatsko slovo, Naro naklada i Neretvanska riznica umjetnina predstavili su večeras u Hrvatskoj kulturnoj zakladi knjigu pjesama Mladena Kljenka "Smrtonosan ljetopis".

O Kljenkovim pjesmama govorili su profesor Ante Sekulić i književni kritičar Zvonimir Mrkonjić, a stihove je iz objavljene zbirke čitao glumac Tomislav Martić.

Zbirku pjesama "Smrtonosan ljetopis" pripremila je Diana Dan Kljenak, a pogovor knjizi je napisao Zvonimir Mrkonjić.

Izopćenici, Putnici, Masleničke žalostnice, Pjesni poljičkog glagoljaša, Ljetopis i Elegije pet je pjesničkih cjelina koje tvore zbirku "Smrtonosan ljetopis".

Mladen Kljenak je gotovo jedini hrvatski pjesnik koji svoju poeziju zasniva na doživljaju svetoga, rekao je Sekulić.

"Mitska vremenost koja motri kroz vizuru vječnosti sve o čemu je riječ značajka je cjelokupna Kljenkova pjesništva", istaknuo je Mrkonjić i dodao kako "ono što je viđeno očima pjesnika ne doživljava promjene".

"Strogo usredotočenim, gotovo zastrašujuće simetričnim Kljenkovim doživljajem prostora ravna osjećaj svetoga", dodao je Mrkonjić.

Mladen Kljenak (1933.-2003.), pjesnik i novinar, objavio je više knjiga, a među njima "Danak", "Kažnjena kula", "Zagora ozarena" i "Zavjet", a sa slikarom Vasilijem Josipom Jordanom objavio je i književno-likovnu mapu "Kolijevka".

(Hina) xmk yln

Pročitajte više