Predstavljene dvije knjige poezije Marka Matića

U Matici hrvatskih iseljenika večeras je nakladnik "Dan" predstavio dvije knjige pjesama Marka Matića, "Zorojavnik" i "Dvojedinstvo". L

Zbirka "Zorojavnik" sastavljena je od četiri ciklusa pjesama svrstanih po motivima na nazive "Općenite", "Domorodoljubne", "Osobne" i "Njihove", a u zbirci "Dvojedinstvo" objavljene su Matićeve ljubavne pjesme.

O Matićevoj poetici govorili su profesorica Nevenka Nekić i književnik Vjekoslav Boban, a stihove je govorila Mira Ćurić.

Matićeva poezija "strasno ovisi o temi", a njezini se motivi nižu od Trga bana Jelačića do duvanjskih planina, kazala Nekić i dodala kako je ona nastavak "sna o buđenju kralja Tomislava".

Refleksivnost i egzistencijalizam su dvije bitne odredbenice Matićeve poezije, istaknuo je Boban i dometnuo kako se njegova poetika iz "reflektologije" pretvara u "reaktologije", što govori o burnoj pjesničkoj reakciji na stvarnost.

Marko Matić je književnik i publicist rođen u Borčanima na Duvanjskom polju 1952. godine. Objavio je više knjiga a među njima i zbirku publicističkih tekstova "Hrvatski pravac".



(Hina) mk jn

Pročitajte više