predstavljeno hrvatsko izdanje knjige johna gribbina ´svemir´

Knjiga Johna Gribbina ´Svemir naša posljednja granica´ znanstveno je aktualno djelo pisano zanimljivo, čitko i razumljivo, istaknuo je recenzent dr. Dragan Roša, ravnatelj Zagrebačke zvjezdarnice, na večerašnjem predstavljanju hrvatskoga izdanja te knjige.

Naglasio je da knjiga obrađuje suvremene kozmološke aspekte u razvoju nastanka svemira. A, dodao je dr. Roša, tom intrigantnom temom 21. stoljeća za koju se može reći da je i filozofska pripovijest, bavi se mali broj ljudi.

Knjigu gostujućega profesora astronomije na Sveučilištu Sussex u Engleskoj i nagrađivanoga autora brojnih znanstvenopopularnih djela, na engleskome izvorniku objavio je BBC.

´Svemir´ Johna Gibbina sadržajno je podijeljen u četiri velika poglavlja.

U prvome poglavlju - ´Diljem svemira´, navodi se da su ustroj svemira astronomi počeli razumijevati tek razvojem tehnika mjerenja udaljenosti u njemu, a u drugome pod nazivom ´Sudbina svemira´ nalaze se i pitanja hoće li se svemir vječno širiti ili će se jednom u dalekoj budućnosti sažeti u crnu rupu.

U trećem poglavlju - ´Kontakt´, među ostalim razmatra se i pitanje jesmo li sami u svemiru, a u četvrtome - ´Drugi svjetovi´, je pitanja je li naš svemir poseban jer se čini kao da je stvoren za bića poput nas, i je li to zato što je stvoren zbog nas ili smo se mi razvili u skladu s njegovim zakonima.

Urednik Vlado Korbar, šef Odsjeka za tehničku kulturu Gradskoga ureda za kulturu pohvalio je izdavača, zagrebačkog nakladnika Golden marketing, ističući da knjiga govori i o novim znanstvenim spoznajama i sadržajima, a istodobno je i pripovijest o tehničkim mogućnostima i mjernim sustavima koji omogućuju te spoznaje.

Kao primjer Korbar je spomenuo spektroskopiju, pomoću koje je helij pronađen na Suncu 27 godina prije nego na Zemlji.

Ta znanstvena i popularna knjiga, rekao je Korbar, čitatelju razumljivim jezikom približava razmjerno sofisticiranu materiju koja je na granici znanstvene fantastike.

Zaključio je kako je večerašnja promocija hrvatskoga izdanja knjige ´Svemir´ najbolji uvod u proslavu 100. obljetnice Zagrebačke zvjezdarnice koja će se obilježavati tijekom sljedeće godine.

Pročitajte više