Predstavnica veledrogerija: Dok nema isplate dostava lijekova će i dalje ići teže

PREDSTAVNICA HUP-ove koordinacije veledrogerija Diana Percač gostovala je na N1 televiziji gdje je govorila o današnjem sastanku u Ministarstvu zdravstva.

Percač je rekla da je koronakriza uzrokovala enorman rast dugova u zdravstvu i kako joj je drago što su predstavnici vlade iznašli dodatna sredstva za podmirenje dugova u bolnicama.

Dug je došao do 700 milijuna kuna

Istaknula je da ipak ostaje još jedan dio iz HZZO-a te očekuju njihov plan plaćanja.

"Dug se popeo na 700 milijuna kuna, s ovom uplatom od 300 milijuna kuna on se umanjio, ali očekujemo plan plaćanja HZZO-a ljekarnama do kraja godine", rekla je Percač.

Značajnijih uplata nema

Evo što je odgovorila na pitanje kad će krenuti normalna isporuka lijekova.

"Dok nema isplate, a isplata će biti nakon rebalansa, nemoguće je iznaći sredstva za podmirenje dospjelih obaveza, tako da će isporuka biti i dalje otežana."

Dodala je još ovo: "Ministar Marić si je zacrtao kao njegov osobni cilj da se dugovanja bolnica svedu u zakonom definirane rokove i da će to nastojati učiniti u razumnom roku."

Rekla je i da su nažalost blokirani od nekih dobavljača i kako očekuju da se broj povećava jer značajnijih uplata nema.

Vjeruje u dobavljače

Upitana u kojem roku bi trebala krenuti normalna isporuka nakon što vlada uplati značajnija sredstva, Percač je zaključila: "Ja vjerujem da će dobavljači učiniti sve što je u njihovoj moći kako ne bi bila ugrožena isporuka lijekova za građane Republike Hrvatske."

Pročitajte više