Predstavnici INE-Naftaplina predstavili svoje ekološke projekte

PREDSTAVNICI Ine-Naftaplina danas su na konferenciji za novinare u Ivanić Gradu predstavili ekološke projekte za zbrinjavanje otpada i smanjenje emisije štetnih plinova koji se financiraju iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj u visini od četiri milijuna eura.

Prvi projekt je pokretanje postrojenja za zbrinjavanje otpada utiskivanjem u ležišta dubokih bušotina.

Drugi je projekt revitalizacija i rekonstrukcija jame za otpadne tekućine Beničanci. Njime je predviđeno smanjivanje četiri tisuće prostornih metara vrlo guste nafte na volumen od 300 prostornih metara tehnološkog otpada, dok se ostatak može iskoristiti za daljnju obradu.

Treći je projekt smanjenje emisije sumporovodika i merkaptana na centralnoj plinskoj stanici Molve spaljivanjem sumporovodika, pri čemu nastaje sumporni dioksid u dopuštenoj koncentraciji.

Četvrti projekt je izgradnja postrojenja za sušenje sumpornog mulja kojim se omogućava proizvodnja komercijalno vrijednog elementarnog sumpora.

Ina je za svoje ekološke projekte od Svjetske banke dobila 36 milijuna eura kredita, rečeno je na konferenciji, na kojoj su predstavnici Ine-Naftaplina istaknuli da je preventivnim aktivnostima ta tvrtka u Ininu sustavu broj nezgoda smanjila za oko 60 posto.

U prošloj godini zabilježena su 23 slučaja propuštanja cjevovoda i opreme, od kojih su njih devet imali značajan utjecaj na okoliš.

Novinari su danas posjetili šumu u Žutici ispod koje se nalazi naftno polje Žutica, po rezervama najveće naftno polje u Hrvatskoj, a po proizvodnji drugo.

Predstavnici Ine-Naftaplina naveli su i da je tijekom 50-godišnjeg poslovanja ta tvrtka za potrebe proizvodnje izbušila velik broj zdenaca i vodnih objekata, koje će, kažu, nakon prestanka proizvodnje ostaviti javnoj vodoopskrbi.

Tijekom dugogodišnjeg rada, u oko četiri tisuće bušotina otkrivena su geotermalna polja koja ta tvrtka, sukladno strategiji energetskog razvoja Hrvatske, nastoji koristiti u energetske svrhe. Riječ je o ekološkoj proizvodnji energije, kažu predstavnici Ine-Naftaplina.

Za sada su u proizvodnji dva geotermalna polja - Zagreb i Bizovac, a koriste se za grijanje sportsko-rekreacijskog centra Mladost i hotela Bizovac te u ljekovite svrhe.

Pročitajte više