PREDSTAVNICI KVARTETA PRIPREMILI SASTANAK U NEW YORKU

Predstavnici kvarteta za Bliski istok pripremili su u nedjelju u Kairu idući sastanak skupine u New Yorku, objavio je William Burns, pomoćnik američkog državnog tajnika zadužen za Bliski istok.

Ministarski sastanak kvarteta predviđen je za 22. rujna i, prema Burnsu, "predstavljat će priliku da međunarodna zajednica ponovno potvrdi svoju predanost mirovnim smjernicama (mirovnom planu) za izraelsko-palestinski sukob".

Pripremni sastanak, održan u američkom veleposlanstvu u Kairu, bio je posvećen razmatranju situacije između Izraelaca i Palestinaca.

Burns je obje strane, a osobito Palestince, pozvao da "pokušaju iskoristiti izraelsko povlačenje iz Gaze i da ga smatraju dijelom šireg procesa koji uključuje potpunu provedbu mirovnih smjernica, koje bi pak trebale dovesti do obnove pregovora i osnivanja palestinske države".

Sastanku u Kairu, uz američke predstavnike, nazočili su posebni izaslanik ruskog ministarstva vanjskih poslova za Bliski istok Aleksandar Kagulin, europski izaslanik za Bliski istok Marc Otte i koordinator UN-a za Bliski istok Terje Roed-Larsen.

(Hina) xzt ysb

Pročitajte više