Predstavnici ureda pučkog pravobranitelja u posjetu Primorsko-goranskoj županiji

Prošle godine u Ured pučkog pravobranitelja dostavljene su 73 pritužbe građana s područja Primorskogoranske županije, uglavnom zbog sporosti pri donošenju rješenja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, rekla je danas zamjenica pučkog pravobranitelja Marta Vidaković Mukić u Rijeci koja je u sklopu projekta "Djelovanje institucije pučkog pravobranitelja" s predstavnicima Ureda počela ovotjedni posjet županiji.

Predstavnici Ureda pučkog pravobranitelja, u sklopu projekta koji ostvaruju u suradnji s OESS-om, posjetit će devet gradova i općina u Primorsko-goranskoj županiji kako bi omogućili građanima da u izravnom kontaktu pokušaju ostvariti svoja prava. Predstavnici Ureda razgovarali su danas s predstavnicima riječke gradske i županijske uprave, a u popodnevnim satima, od 14,30 do 16,30, primat će građane u prostorima županijske uprave.

Zamjenica Vidaković Mukić rekla je da su obilasci županija organizirani kako bi se ostvarile ustavne ovlasti o promicanju, zaštiti i razvoju lokalne i područne uprave i samouprave te stekla iskustva koja će biti korisna pri izradi novih zakona i reforma lokalne samouprave.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je da je za probleme zbog kojih se građani obraćaju županijskoj upravi u većini slučajeva nadležna državna uprava. Smatra da se zakoni prebrzo mijenjaju te da građanima često nije jasna nadležnost pojednih jedinica uprave.

Gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je da je Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi potrebno što prije izmijeniti, dati veće ovlasti jedinicama lokalne i područne uprave te ostvariti veću decentralizaciju, posebice tzv. fiskalnu. Dodao je da je svaki problem lakše riješiti tamo gdje nastaje, te da su u praksi građani suočeni sa skromnim ovlastima lokalne samouprave.

Obersnel drži da je rad riječke gradske uprave transparentan. U prošle dvije godine gradonačelnik je primio oko 350 građana, a u nešto manje od dvije godine ured gradonačelnika odgovorio je na oko 900 pismenih upita, kazao je.

Predstavnici Ureda pučkog pravobranitelja posjetit će do 18. lipnja riječki Ured državne uprave, Centar za socijalnu skrb, Okružni zatvor i Udrugu Eko Kvarner te razgovarati s predstavnicima i građanima Krka, Bakra, Crikvenice, Delnica, Mrkoplja, Ravne Gore, Skrada i Brod Moravica.

(Hina) xhšup yvkn

Pročitajte više