Predstavnik Hrvata u Srbiji postaje ministar za manjine: "Hvala Vučiću na povjerenju"

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

ČELNIK vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, koji će biti ministar u novoj srpskoj vladi, zahvalio je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na povjerenju i dodao da će se na novoj funkciji zalagati za društvenu pravednost i dobrobit Hrvata.

Vođa Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) vodit će resor za ljudska i manijska prava, objavio je u nedjelju Vučić, ujedno šef vladajuće Srpske napredne stranke, nakon sjednice na kojoj se raspravljalo o prijedlogu članica vladajuće koalicije za sastav vlade.

"Hvala na ukazanom povjerenju Aleksandru Vučiću - neće biti iznevjereno! Priznanje je to i za DSHV, za dosljedno zalaganje za društvenu pravednost, uključive politike, prava nacionalnih manjina i dobro Hrvata u Srbiji! Takva uvjerenja bit će mi vodilje i nadalje", objavio je Žigmanov na Twitteru.

Za dodatne komentare nije bio dostupan.

"DSHV je spreman biti dio institucija"

Žigmanov je zastupnički mandat usvojio na travanjskim izborima. Njegova stranka je bila dio koalicije "Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani", koja je uz potporu oko 24.000 glasova dobila dva mandata u Skupštini Srbije.

Čelnik DSHV-a je u srpnju nakon susreta s Vučićem izjavio da je DSHV spreman biti dio institucija u kojima se donose odluke i pružiti doprinos demokratskom razvoju Srbije.

Više puta je istaknuo kako od nove vlade očekuje nultu točku tolerancije kada je u pitanju govor mržnje, spremnost za normalizaciju odnosa s Hrvatskom i rješavanje otvorenih pitanja u odnosima dviju zemalja.

Prijedlog da Žigmanov bude imenovan za ministra pozdravila je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

"Prijedlog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da čelnik DSHV-a i narodni zastupnik Tomislav Žigmanov postane dijelom srbijanske Vlade vidimo kao značajan iskorak u unaprjeđenju položaja naše zajednice i kao ozbiljan pristup u institucionalnom jačanju sveopćega položaja nacionalnih manjina", izjavila je Vojnić.

Pročitajte više