Pregovori o Ustavu BiH ponovo prekinuti bez cjelovitog rješenja

JOŠ JEDAN krug pregovora o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini završen je u utorak u Sarajevu u ranim jutarnjim satima bez dogovora o značajnijim izmjenama postojećeg ustroja te zemlje iako se očekivao završetak ovog procesa.

Predstavnici osam političkih stranaka iz BiH te međunarodni posrednici predvođeni američkim veleposlanikom u toj zemlji Douglasom McElhaneyjem vidno umorni nakon dvodnevnih intenzivnih razgovora napustili su zgradu Centralne banke nešto prije četiri sata ujutro.

Kratke izjave koje su dali potvrdile su kako, unatoč svim uloženim naporima, nije bilo dogovora o ključnim pitanjima poput ustroja budućeg Predsjedništva BiH i načina odlučivanja u Zastupničkom domu državnog Parlamenta.

Predstavnici stranaka iz Republike Srpske nastavili su inzistirati na sustavu rotacije unutar Predsjedništva BiH što je za bošnjačke političare bilo neprihvatljivo.

Ranije je postignuta načelna suglasnost da Predsjedništvo funkcionira tako da jedan od njegov članova bude ujedno i predsjednik dok bi druga dvojica obnašali dužnost dopredsjednika.

Srpski dužnosnici tražili su da se trojica članova državnog vrha nastave rotirati u razdoblju od 16 mjeseci.

Bošnjačka je strana pak tražila da se ukine načelo tzv. entitetske većine pri donošenju odluka u Zastupničkom domu što znači da se zakoni mogu donositi samo ukoliko ih podrži većina zastupnika iz svakog entiteta.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić ocijenio je kako se tim mehanizmom od Zastupničkog doma samo pravi još jedan Dom naroda.


Veleposlanik McElaney potvrdio je novinarima kako je američki državni podtajnik Nicholas Burns u ponedjeljak navečer telefonom razgovarao s nekim od sudionika pregovora pokušavajući ih navesti da prihvate neke kompromise no ni ti pozivi nisu doveli do približavanja stajališta o preostalim spornim pitanjima.

Burns je za posjeta Sarajevu u listopadu 2005. kazao kako njegova vlada želi vidjeti takve ustavne promjene u BiH koje će značiti "jednog predsjednika, snažnu središnju vladu i utjecajan parlament".

Tijekom pregovora započetih na poticaj američke administracije i vođenih ranije u siječnju te prosincu prošle godine, politički čelnici iz BiH postigli su suglasnost o povećanju broja zastupnika u Zastupničkom domu sa sadašnjih 42 na 87.

Također je dogovoreno proširenje Vijeća ministara BiH za još dva ministarstva kao i biranje predsjednika tog tijela umjesto sadašnjeg predsjedatelja s krajnje simboličnim ovlastima.

Veleposlanik McElhaney ranije je upozorio kako ipak ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno pa nije jasno hoće li se sada pristupiti izmjenama ustava na temelju onoga o čemu postoji suglasnost ili će se pregovori nastaviti.

Pročitajte više