Pregovori Vlade i sindikata i dalje bez rezultata, nastavak u ponedjeljak

NAKON što su večeras proveli četiri sata pregovarajući o uvjetima pod kojima će se regulirati plaće u javnom i državnom sektoru, predstavnici Vlade i sindikata zaključili su kako još uvijek nema sporazuma.

Pregovori se nastavljaju u ponedjeljak ujutro kada bi se trebalo nastaviti na približavanju stajališta između dviju strana. U javnosti je poznato kako Vlada zastupa stav da bi se sindikati trebali odreći planiranog rasta plaća od šest posto, predviđenog Kolektivnim ugovorom.

Sindikati taj stav nikako ne prihvaćaju tražeći čvrsta jamstva da će se s rast plaća nastaviti čim se domaće gospodarstvo stabilizira. Nitko ne zna kada bi to trebalo biti, međutim sigurno je da sindikati žele poduzeti sve što je u njihovoj moći da se njihove želje ostvare u najvećoj mogućoj mjeri.

Sindikalni čelnik Vilim Ribić uoči današnjeg sastanka je najavio štrajk jasno dajući do znanja kako sindikati neće popustiti te će "morati zaoštriti situaciju".

Tijekom dana pojavile su se naznake da bi Vlada, ukoliko se sa sindikatima ne postigne sporazum o zamrzavanju predviđene povišice od šest posto, idućeg tjedan mogla donijeti odluku o jednostranom otkazivanju kolektivnog ugovora. To je međutim večeras demantirano informacijom kako se pregovori nastavljaju u ponedjeljak ujutro.

Sindikalni čelnici pred sobom imaju dva dana vikenda tijekom kojih trebaju proučiti Vladin prijedlog vezan uz rast plaća oko 240.000 zaposlenika u državnim i javnim službama.

Sindikati imaju dva dana za razmišljanje

Sindikatima je predloženo da plaće od 1. travnja idu dolje za šest posto, odnosno osnovica bi se vratila na prošlogodišnju razinu od 5.108,84 kune umjesto 5.415 kuna koliko osnovica iznosi od početka 2009. Daljnji pregovori o novoj osnovici započeli bi u trenutku kada bi BDP rastao više od dva posto i to dva tromjesečja uzastopce, piše Večernji list.

Od trenutka službene objave realnog rasta BDP-a počela bi se primjenjivati osnovica iz siječnja 2009. Ukoliko bi sada pristali na Vladin prijedlog smanjenja, sindikati se do kraja 2009. godine ne bi trebali pribojavati novih dodatnih smanjenja plaća.

Do kraja rujna ove godine trebao bi se dogovoriti način usklađivanja plaća u javnom sektoru, nakon napravljene komparativne analize plaća koja predviđa i analizu cijene rada.

Do ponedjeljka svaki sindikat zasebno, ali i svih 15 sindikata međusobno, trebaju usuglasiti svoj stav o Vladinom današnjem prijedlogu koji je nešto opširniji nego onaj koji je razmatran prije nekoliko dana.

"Prijedlog je konačan"

Ministrica Jadranka Kosor rekla je da je ovaj Vladin prijedlog konačan i da će se, ukoliko prijedlog ne bude prihvaćen, "razgovarati o drugim stvarima". Na pitanje znači li to prijetnju otkazima, Kosor je negativno odgovorila. Rekla je da se Vlada svojim prijedlogom bori za radna mjesta, a ne za osnovicu.

Ministar Šuker je na pitanje hoće li Vlada idući tjedan jednostrano ukinuti primjenu kolektivnog ugovora, kratko odgovorio: "o tom potom".

Podsjetimo da su sindikati prije nekoliko dana najavili sindikalne prosvjede ukoliko se Vlada odluči na jednostrano povlačenje kolektivnog ugovora. Hoće li do toga doći najvjerojatnije će se znati idućeg tjedna.

R.I.
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više