Tko je zakazao u slučaju ubojstva Kristine Krupljan? Oglasilo se državno odvjetništvo

Foto: Anto Magzan/Pixsell, Privatni album

TKO JE KRIV? Ovo je pitanje koje mnogi postavljaju nakon brutalnog ubojstva 18-godišnje Kristine Krupljan. Ubojica ju je maltretirao godinama, 2015. dobio je zabranu prilaska na bliže od 300 metara, a zabrana je u međuvremenu ukinuta pa je imao otvoreni put da nastavi s maltretiranjem.

"Prvi put ju je istukao kod crkve, drugi put joj je uzeo mobitel, treći put joj je razbio auto. I četvrti put ju je ubio", rekla nam jučer, još uvijek u šoku, Kristina majka. Što su institucije čekale? Zašto je on još uvijek bio na slobodi?



Policija je podigla protiv njega više kaznenih prijava, doznali smo jučer. U razgovoru su nam rekli kako su postupali svaki put kada je to od njih zatraženo. Napravili su sve što je u njihovoj moći, a onda na snagu stupaju druge institucije - Državno odvjetništvo i sud.

Odvjetništvo provodi istraživanje, ali prekasno

Pitali smo zato jučer Općinsko državno odvjetništvo oko slučaja Davida Komšića. Što su radili? Njihov odgovor u kojemu ne kažu skoro ništa, prenosimo u cijelosti.

"Temeljem upita ovo državno odvjetništvo ovlašteno odgovoriti sljedeće.

U kaznenom predmetu protiv D.K. pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, Odjelom za mladež, temeljem podignute optužnice u tijeku je kazneni postupak zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1., 2. i 6. Kaznenog zakona.

Također ovo Državno odvjetništvo temeljem podnesene kaznene prijave provodi istraživanje protiv imenovanog zbog kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 1. i kaznenog djela oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavak 1. Kaznenog zakona počinjenih na štetu mlađe punoljetnice K. K.


U odnosu na druge predmete Državno odvjetništvo nije ovlašteno davati podatke o postupku. Sukladno odredbama o tajnosti podataka Zakona o sudovima za mladež, u konkretnom slučaju upućujemo Vas da se s Vašim upitima obratite Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, Odjelu za mladež.

S poštovanjem

Zamjenica općinske državne odvjetnice".

Policajci ljuti

I Sindikat policije oglasio se kasno sinoć jer im je dosta da ih prozivaju. Kažu kako je rak rana našeg društva sporo i neučinkovito pravosuđe. "Osobe poput Davida Komšića se takve osobe puštaju na slobodu, a postupci protiv njih vode se predugo, čime sama svrha kažnjavanja i generalna prevencija gube svoj smisao.", dodaju.

Podsjećaju da je David Komšić u travnju 2016. godine s vozilom usmrtio pješaka, oca osmero djece, nakon čega je od strane policije prijavljen, kao i za niz drugih kaznenih djela, ali kazneni postupci pred nadležnim tijelima nisu bili dovršeni.

"Stoga smatramo da je sud u konkretnom slučaju bio brži i učinkovitiji s adekvatnom kaznom počinitelj bi se trenutno nalazio na odsluženju kazne zatvora pa se ovaj zločin vjerojatno ne bi ni dogodio. Možemo s pravom konstatirati da pravna država u konkretnom slučaju nije djelovala učinkovito s izricanjem adekvatne i brze kazne kojom bi počinitelju pokazala da je njegovo ponašanje zabranjeno i društveno neprihvatljivo, a njegovo naknadno vrijeđanje policijskih službenika to samo i dokazuje.", kažu policajci koji su već "umorni od ovakvih događaja koji ih dodatno frustriraju".

"Naime, kako se pomiriti s činjenicom da vas svakodnevno prozivaju mediji za posao koji ste odradili pošteno, savjesno i po pravilima struke, a s druge strane nakon toga gledate te iste počinitelje koje ste prijavili kako se slobodno šeću i smiju vam se u lice, iako znate da im je mjesto sasvim negdje drugdje. Policijski službenici se isto tako u svim tim sudskim postupcima šikaniraju kao svjedoci te dodatno od institucija izlažu opasnosti jer im se u nazočnosti kriminalaca čitaju njihovi osobni podaci. U ovom konkretnom slučaju, kao i u mnogim drugim, zakazale su institucije koje imaju obvezu te i takve osuditi i dati im do znanja da je ovakvo ponašanje nepoželjno i da se strogo kažnjava s kaznom zatvora.", zaključuju policajci.

Komšić se sprdao s policijom

U prilog tvrdnjama Sindikata ide i vijest koju smo jučer objavili. Naime, na svom Instagram profilu osumnjičeni za Kristinino ubojstvo sprdao s policijom koja ga je tražila.

Na jednoj objavljenoj fotografiji, na kojoj se na slici s kamere vide policajci, Komšić je na sljedeći način komentirao: "Kad te smećari traže u nedjelju u 08:00 ujutro, a ja ih posmatram preko kamera, na drugoj adresi i u toplom krevetu".

> KOMENTAR Tko će suditi hrvatskom pravosuđu za ubojstvo Kristine Krupljan?

> Osumnjičeni za ubojstvo Kristine sin je poznatog ugostitelja, prošle godine pregazio je oca osmero djece

> UBOJSTVO U ZAGREBU U autu na parkingu ubijena 18-godišnja Kristina, uhićen bivši dečko

> VIDEO Majka ubijene Kristine optužuje njenog bivšeg dečka: Misli da može sve jer mu tata ima novca

> Otac ubijene: Njen bivši se na policiji svima smijao u facu i govorio da mu nitko ništa ne može

> Ubojica mlade Zagrepčanke na Instagramu sprdao policiju: "Smećari me traže, a ja na drugoj adresi"

 

 

Pročitajte više