Prekid epiduralne anestezije pred kraj porođaja beskoristan

PREKID epiduralne anestezije u zadnjem stadiju porođaja ne poboljšava ishod trudnoće, ali znatno povećava bol, objavili su znanstvenici.

Epiduralna anestezija izbor je mnogih liječnika jer je sigurna za dijete. Moguće su komplikacije pad krvnog tlaka, alergijske reakcije, a rijetko gubitak motoričke funkcije ispod mjesta uboda te usporavanje trudova.

Liječnici se ne slažu oko toga povećava li epiduralna anestezija potrebu za carskim rezom ili završetkom porođaja forcepsom i zato je praksa da neposredno prije istiskivanja djeteta anestezija prestane djelovati kako bi se poboljšao ishod porođaja.

I hrvatski liječnici porođaje uz epiduralnu anesteziju završavaju tako da anestezija prestane djelovati prije istiskivanja djeteta jer ocjenjuju da tako pridonose uspješnosti porođaja.

Dr. Danko Bljajić iz zagrebačke bolnice u Petrovoj kaže kako se epiduralna anestezija daje kad se ocijeni da će porođaj trajati dugo jer se ušće maternice ne otvara, a trudovi su jaki.

"Epiduralna analgezija umanjuje osjećaj boli, a istovremeno i omekšava cerviks", kaže dr. Bljajić. Praksa je da se anestezija tempira tako da prestane djelovati u trenutku porođaja. "Iskustvo je pokazalo da žene pod anestezijom ne tiskaju jednako snažno kao one koje osjećaju bol".

No, znanstvenici su u novom broju časopisa The Cochrane Library objavili kako nema dovoljno dokaza koji bi tu tezu potkrijepili.

Dr. S. Thorvaldsen s australskoga sveučilišta u Sydneyju s kolegama je proveo pretraživanje stručne literature i identificirao studije koje se bave učinkom obustave anestezije. Pet studija obuhvatilo je 462 žene koje su rađale prvo dijete.

U usporedbi s nastavkom davanja epiduralne anestezije, prestanak nije pokazao dramatično smanjenje potrebe za upotrebom forcepsa ili drugih instrumenata za završetak porođaja, kažu autori teksta. Štoviše, prestanak anestezije nije smanjio ni opasnost od problema povezanih s položajem fetusa niti je popravio izgled djeteta neposredno nakon porođaja.

No, prestanak anestezije znatno je povećao bol. Dvadeset i dva posto žena kojima je epiduralna anestezija prekinuta tužilo se da sredstva protiv boli nisu bila adekvatna, a takvu je primjedbu imalo samo šest posto žena kod kojih je epiduralna anestezija djelovala do kraja porođaja.

Hrvatskoj nema studija koje bi se bavile pitanjem prekida ili nastavka djelovanja analgezije. U najnovijem perinatalnom izvještaju bolnice u Petrovoj, kaže dr. Bljajić, stoji kako je prošle godine sedam posto porođaja vođeno pod epiduralnom analgezijom.

"Potrebna je puno opsežnija studija kako bismo ocijenili pravi utjecaj epiduralne anestezije", kaže ekipa dr. Thorvalsona i naglašava kako su studije koje su oni proučili bile stare najmanje 14 godina, a odonda su uvedene brojne metode kojima se umanjuje opasnost od završetka porođaja instrumentima.

Autori teksta zato zaključuju da "žene treba informirati o opasnostima i koristima epiduralne analgezije i potaknuti ih da sudjeluju u odlučivanju o tome treba li njezino djelovanje prestati ili ne".

Pročitajte više