Prekinut štrajk glađu u Željezari Split: Popijač obećao u tvornici zapaliti peć

NAKON 11 dana radnici Željezare Split prekinuli su štrajk glađu zato što je u Zagrebu s tvrtkom Trast dogovoreno da se nastavi proizvodnja.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević je nakon prvog kruga pregovora rekao da su zadovoljni kratkoročnim rješenjem, a to je da se žica stavi u preradu. "Počeli smo i pregovore sa Zlomrexom o sporazumnom raskidu ugovora", kazao je Matijašević nakon razgovora te dodao kako su u tijeku pregovori sa zainteresiranim kupcima.

Štrajk se nastavlja ako se zahtjevi ne ispune

Drugi sudionik sastanka, ministar gospodarstva Đuro Popijač, kazao je da će, ukoliko se ne pronađe novi kupac, Željezaru preuzeti država. Prekid štrajka glađu, koji je trajao čak 11 dana, objavio je predstavnik sindikata Željezare Tonči Mužić. No, dodao je i kako ovo nije konačan prekid štrajka glađu te da će ga nastaviti ako se zahtjevi ne ispune.

Podsjetimo, radnici su u štrajk krenuli zbog želje da se pokrene proizvodnja u tvornici te razvrgne ugovor s poljskim Zlomrexom. Za pokretanje proizvodnje bilo je potrebno da tvrtka Trast, koja je zbog dugova došla u posjed žice uskladištene u splitskoj Sjevernoj luci, dopusti preradu te žice.

Josipović štrajk nazvao strašnim slučajem

Dramatičan štrajk glađu u Željezari, koji je trajao 11 dana, obilježen je i činjenicom da je hitna pomoć nekoliko puta morala reagirati te davati infuzije iscrpljenim radnicima. Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je kako je to "strašan slučaj koji se odmah mora početi ozbiljno rješavati". Ministar Đuro Popijač je preko spikerfona poručio radnicima Željezare da će osobno doći u tvornicu i zapaliti peć.

Pročitajte više