Preko 65.000 glasova u Indexovoj anketi o odluci Ustavnog suda. Ovo su rezultati

Foto: Pixsell, Index

Ustavni sud je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović, dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

To isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, izvijestio je Ustavni sud.

Ustavni sud je zaprijetio da, ako će Milanović i SDP postupati suprotno ovom upozorenju, može, kao krajnju mjeru, poništiti Milanovićevu odluku o raspisivanju izbora.

Dvoje sudaca, Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović, bili su protiv odluke. Goran Selanec i Lovorka Kušan su napustili sjednicu prije glasanja jer su smatrali da nisu zadovoljeni uvjeti za glasanje.

Rezultati Indexove ankete

Pitali smo vas što mislite o ovakvoj odluci Ustavnog suda. Dosad je u Indexovoj anketi zabilježeno preko 65.000 glasova. 58 posto čitatelja izjasnilo se da se ne slaže s odlukom, a 42 posto da se slaže.

Glasati možete i dalje.

Milanović žestoko reagirao, napao Ustavni sud

Na odluku Ustavnog suda žestoko je reagirao Milanović. 

Poručio je Grbinu i SDP-u da se paze. 

"Ta gangsterska družina ih je uzela za taoce. Meni ne mogu ništa, ali mogu njima. Na gangsterski način su to napravili, zapravo teroristički", rekao je.

"Taj Šeparović je postao predsjednik Ustavnog suda, prije toga je bio kriminalni odvjetnik. Zajedno sa svojom ženom je uzeo milijune eura u poslovima s Croatia Osiguranjem. Obitelji cijeli život rade za to. I sad je na kraju postao i ovo. 

"Takvi su seljačine i nepismene uz to", rekao je o Ustavnom sudu. "Pismen čovjek, barem onaj koji je prošao autoškolu, ima problem s tim", rekao je. 

"Apeliram na kolege i građane koji će na kraju presuditi ovaj puč. To je čisti puč. Ovo se mora riješiti na izborima. Na kraju ću biti premijer, ali toj bandi neću reći kako. Bit ću kandidat na izborima, kao što bi mogao biti na europskim izborima. Neću, naravno, mandat dati sebi. Šta je tu sporno, nepismeni gangsteri?" rekao je.

"S gangsterima ćemo se obračunati nakon izbora u okviru Treće republike, koja će biti drukčija. I dalje republika, i dalje demokracija. Ovo je kupleraj. Go, go, in the name of God. You sordid prostitutes", rekao je među ostalim.

Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara

Odluku je komentirao i predsjednik HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković.

"Odluka je očekivana. Mislim da je predsjednik Ustavnog suda bio jasan. Sve ono što smo i mi rekli da je jasno da se ne samo izašlo iz ustavnih okvira uloge predsjednika, nego se direktno kršilo ne samo dobre običaje nego i sam Ustav, to su oni i ponovili. Ne vidim što su drugo mogli reći", rekao je Plenković.

Upitan kako će voditi kampanju protiv kandidata za premijera koji neće sudjelovati u kampanji, ali koji je jasno rekao da se toga neće odreći, Plenković je rekao da se sve ovo što se zbiva s SDP-om proteklih dana i što je napravio Milanović mora nazvati pravim riječima.

"Ovo je pokušaj mini državnog udara, zlorabljenje institucija, potpuno dezavuiranje Peđe Grbina kojeg ja više ne doživljavam kao da je predsjednik SDP-a", rekao je Plenković koji je u nekoliko navrata ponovio da se radi o državnom udaru, a rekao je i da su Milanović i SDP pučisti. 

Pročitajte više