Prekretnica u povijesti: Polovina Amerikanaca podržava legalizaciju marihuane

NAJNOVIJE istraživanje agencije Gallup pokazalo je da oko polovine američkog stanovništva podržava legalizaciju marihuane. Ovo je najveća podrška legalizaciji marihuane od kada je Gallup 1968. godine počeo postavljati to pitanje.

Istraživanje je provedeno od 6. do 9. listopada u telefonskim razgovorima sa 1,005 punoljetnih građana SAD-a. 50 posto ispitanika je kazalo da podržava legalizaciju marihuane, dok ih 46 posto nije podržavalo. Svoje mišljenje o ovom pitanju nije imalo tri posto ispitanika.

Muškarci, liberali i mladi podržavaju legalizaciju

Najmanja potpora legalizaciji bila je među ispitanicima starijima od 65 godina. Samo 31 posto njih je podržalo legalizaciju. Liberali legalizaciju podržavaju u 69 posto, dok je samo 34 posto konzervativaca za taj potez. Za legalizaciju su više muškarci nego žene, piše LiveScience.


Prošle godine je u istom istraživanju 46 posto Amerikanaca kazalo da podržava legalizaciju, dok ih je 50 posto bilo protiv. Od 1990. godine stalno raste broj onih koji podržavaju legalizaciju marihuane u SAD-u, a procjenjuju kako je za to kriva i lakša dostupnost "travi" među mladima koji u velikom postotku podržavaju legalizaciju.

"Marihuanu na recept" prošle godine podržalo 70 posto Amerikanaca

U SAD-u je marihuana trenutno legalna za "medicinsku uporabu" u 17 država, uključujući i Kaliforniju, Arizonu i Maine. Marihuana se koristi za liječenje glaukoma, mučnine, glavobolje, smanjenog apetita i boli. U medicinske svrhe se marihuana koristi i u susjednoj Kanadi. Pacijenti za legalnu nabavu trebaju imati recept te ju kupuju na točno označenim mjestima.

U istraživanju provedenom prošle godine Gallup je pitao o legaliziranju "marihuane na recept" za što je bilo čak 70 posto ispitanika, jer je hvalilo njezin učinak u smanjivanju "boli i patnje"

Pročitajte više