Premijer podupire Pusić, a HDZ-ov koalicijski partner i neki MOST-ovci učinit će sve da joj naštete

Foto: Hina

PREMIJER Tihomir Orešković prije nekoliko je dana objavio kako Vlada podržava kandidaturu Vesne Pusić za mjesto glavne tajnice UN-a, iako je ministar Kovač nedavno zaprijetio blokiranjem iste ukoliko Pusić ne prestane vrijeđati Vladu.

HDZ još nije komentirao Oreškovićevu izjavu, no koalicijski partner HDZ-a, HSP Ante Starčevića odlučan je - učinit će sve kako bi spriječio Vesnu Pusić da postane glavna tajnica UN-a.

Naime, saborski zastupnik HSP AS-a te glavni tajnik te stranke Pero Ćorić izjavio je da se pravaši spremaju uputiti pismo stalnim članicama Vijeća sigurnosti te ih obavijestiti da  kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a Vesna Pusić ne zavrjeđuje tu dužnost.
 
"Osoba koja je 2001. godine izjavila da su Hrvati izvršili agresiju na BiH ne zaslužuje takvo nešto. Osobno, prije bih dignuo ruku na sebe, nego za Vesnu Pusić", rekao je Ćorić.

Svoju inicijativu HSP AS planira pojačati potpisima zastupnika Domoljubne koalicije, a Ćorić tvrdi da već ima potvrde za desam zastupničkih potpisa, pa i kolega iz MOST-a.

"Imam pristanak Gorana Dodiga, saborskog zastupnika i predsjednika Hrvatske demokršćanske stranke, zvalo me i niz drugih zastupnika da se žele priključiti inicijativi da sačinimo dopis Vijeću sigurnosti i da ga upozorimo o kakvoj se osobi radi", rekao je Ćorić.

Vesna Pusić nema legitimitet, tvrdi Ćorić, njenu je kandidaturu istaknula tehnička Vlada Zorana Milanovića u vrijeme kad je država zbog izbora bila u pravom vakuumu.

HPS AS se već u četvrtak ogradio od izjave premijera Tihomira Oreškovića da Vlada podržava kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a.

"Smatramo da je premijer to samovoljno izrekao, nemamo pisanu informaciju da je Vlada donijela takvu odluku", rekao je Ćorić koji odbija tumačenje da takav stav znači bunt protiv premijera. To nije bunt, svjesni smo da smo dio vladajuće garniture, ali HSP AS mora "skinuti ljagu sa sebe", kaže Ćorić.



MOST-ovci podijeljeni

I Mostovac Miro Bulj poručio je da Pusić nema legitimitet nigdje u svijetu predstavljati Hrvatsku.

"Pusić je osoba koja je nametnula morbidnu tezu da je Hrvatska agresor na BiH. To neshvatljivo djelovanje je bilo u najtežim vremenima Domovinskog rata. Zbog njene teze, Hrvatska i njeni građani u posljednjih 20 godina trpe nemjerljive štete. Dijelila je narod, kako tada, tako i sada", napisao je Bulj na svom facebooku.

Potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak kaže kako inicijativu nije potpisao niti to namjerava učiniti.

"Most nije o tome odlučivao na Nacionalnom vijeću, prema tome ostaje ono što je Vlada rekla o tome i ja vam ne mogu ništa drugo reći. Ne znam ima li neki mostovac koji je potpisao i o tome ne mogu govoriti. Osobno nisam ništa potpisao niti namjeravam", poručio je Podolnjak.


Inicijativu je potpisalo i nekoliko HDZ-ovih zastupnika, a oni koji to nisu učinili nisu željeli razgovarati s novinarima pa još nije jasno ima li Klub službeni stav o tom pitanju.

SDP-ov Peđa Grbin uvjeren je da zastupnici koji potpisuju inicijativu "ne znaju što rade".

"Mislim da je kandidatura Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, bez obzira na to kako ona završila, dobra za RH jer je to prilika da na jednom tako važnom mjestu govorimo o nekim našim politkama i nekim našim stavovima, a oni koji je bojkotiraju i ruše iz Hrvatske naprosto ne znaju što rade. Mislim da se tu premijer Orešković izdigao i pokazao da ipak s vremena na vrijeme zna postupiti kao predsjednik Hrvatske vlade, a ne marioneta u nečijim rukama", kazao je Grbin.

Pročitajte više