Premijer Račan otvorio u KBC Zagreb edukacijski centar i knjižnicu

PREDSJEDNIK Vlade Ivica Račan otvorio je danas u Kliničkom bolničkom centru Zagreb novi Edukacijski centar i knjižnicu u koje su KBC i zagrebački Medicinski fakultet uložili 8,8 milijuna kuna.

Pet dvorana s 440 mjesta i moderno tehnološki opremljena knjižnica namijenjeni su obrazovanju studenata i edukaciji zdravstvenih stručnjaka.

"Obrazovanje je skupo, ali je neznanje još skuplje, osobito kad se radi o liječenju i zdravstvu. Stoga ova vlada ulaganja u zdravstvo ne smatra troškom, već u njega želi ulagati", rekao je premijer Račan.

Istaknuo je kako je Vlada, donijevši prije desetak dana plan razvoja hrvatskih bolnica, prekinula dugo razdoblje neulaganja u zdravstvo.

Osim milijarde kuna uloženih u zdravstvo u zadnje dvije godine, u narednih će sedam godina u bolnice biti uloženo još sedam milijardi kuna. Tu ulazi i projekt razvoja KBC Zagreb ("Rebro") u koji će do 2005. biti uloženo 500 milijuna kuna.

"Otvaranjem Edukacijskog centra ulažete u ljude, a projektom razvoja KBC ulagat ćemo u opremu, što su preduvjeti da hrvatsko zdravstvo dođe na razinu onoga u Europi", naglasio je Račan.

Ravnatelj KBC Zagreb Josip Paladino rekao je kako je ta najveća hrvatska bolnica ujedno i edukacijska ustanova te baza zagrebačkog Medicinskog fakulteta, pa će moderni edukacijski centar omogućiti njezin daljnji razvoj.

Dekan Medicinskog fakulteta Boris Labar ističe kako će edukacijski centar i knjižnica biti zalog kvalitetnije medicinske nastave u sklopu budućeg biomedicinskog centra.

Biomedicinski centar na Šalati, koji bi 2008. godine na jednom mjestu trebao objediniti Medicinski, Stomatološki fakultet i Visoku zdravstvenu školu, trebao bi zagrebačku biomedicinu učiniti konkurentnom u srednjoj Europi, naglasio je Labar.

Pročitajte više