Premijer Račan razgovarao s glavnim tajnikom Vijeća Europe

PREDSJEDNIK Vlade Republike Hrvatske Ivica Račan primio je danas Waltera Schwimmera, glavnog tajnika Vijeća Europe, koji je izrazio nadu da će EU što je prije moguće odgovoriti na zahtjev RH za punopravnim članstvom u toj integraciji, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade RH.

Schwimmer je izjavio kako je članstvo u Vijeću Europe velika pomoć Hrvatskoj u njezinoj integraciji u europske strukture, a

Račan je istaknuo dobra iskustva u dosadašnjoj suradnji Hrvatske i Vijeća Europe, stoji u priopćenju.

Hrvatski premijer također je istaknuo iskrene namjere Hrvatske u ispunjenju svih obveza u Vijeću Europe kako bi se uspješno dovršio postmonitoring dijalog.

On je upoznao svog sugovornika s gospodarsko-političkom situacijom u Hrvatskoj i rekao je da joj predstoje još mnoge teške zadaće među kojima je i pitanje povratka izbjeglih i prognanih. Do sada se u Hrvatsku vratilo oko 100.000 povratnika srpske nacionalnosti, rekao je premijer Račan, te dodao kako će se osigurati da svi koji se žele vratiti to mogu učiniti kad to požele, navodi se u priopćenju.

Glavni tajnik Schwimmer je kazao kako Vijeće Europe cijeni i podržava usvajanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o HRT-u, koji će imati pozitivan utjecaj na budući dijalog Hrvatske i europskih institucija. Istaknuo je Hrvatsku kao dobar primjer ostalim zemljama u regiji, pogotovo u suradnji s Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) te u području prava nacionalnih manjina, stoji u priopćenju.



Pročitajte više