PREMIJER RAČAN RAZGOVARAO SA ZAMJENICOM IRSKOG PREMIJERA

Predsjednik hrvatske Vlade Ivica Račan razgovarao je u subotu, drugog dana službenog posjeta Irskoj, sa zamjenicom premijera Mary Harney o gospodarskoj suradnji Irske i Hrvatske, tijekom radnog ručka na kojem su bili predstavnici irske vlade, Udruge poslodavaca, Gospodarske komore i irskog ministarstva vanjskih poslova.

Račan je nakon ručka rekao da je s Mary Harney, koja je u irskoj vladi zadužena za gospodarstvo, razgovarao o jačanju hrvatsko-irske gospodarske suradnje i o mogućnostima većeg irskog investicijskog angažiranja u Hrvatskoj.

Izražavajući zadovoljstvo tim razgovorom, Račan je rekao da će o tim temama biti više riječi tijekom njezina posjeta Hrvatskoj koji se očekuje za dva mjeseca.

Premijer Račan sastao se u petak, prvog dana svog posjeta Irskoj s predsjednikom irske vlade Bertieom Ahernom s kojim je razgovarao o približavanju Hrvatske u EU i jačanju bilateralnih odnosa dvije zemlje, posebice gospodarskih.

Tom prilikom Ahern je pozdravio hrvatsko podnošenje zahtjeva za ulazak u EU i rekao kako će Irska pružati Hrvatskoj punu potporu na tom putu.

Irska će u prvih šest mjeseci iduće godine predsjedati EU-om, upravo u vrijeme kada bi se moglo odlučivati o hrvatskom zahtjevu. Irski je parlament još prošle godine među prvima u EU ratificirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU.

Premijer Račan je na konferenciji za novinstvo nakon razgovora s Ahernom rekao kako su Irska i Hrvatska po mnogočemu slične, a da bi Hrvatska željela biti slična Irskoj i po njezinom gospodarskom uspjehu.

Irska je već godinama na vrhu gospodarskog rasta u Europi, te se od nekadašnje siromašne, agrarne zemlje, pretvorila u visoko razvijenu industrijsku zemlju s bruto nacionalnim dohotkom s preko 30 tisuća eura po stanovniku. Taj uspjeh pripisuje se visokim inozemnim investicijama, niskim porezima za tvrtke, političkom konsenzusu o gospodarskoj politici i školovanoj radnoj snazi.

Premijer Račan razgovarao je u petak i s irskom predsjednicom Mary McAleese, te s predsjednikom Zastupničkog doma irskog parlamenta Roryjem Oehanlom i predsjednikom Senata Roryjem Kielyjem. Odvojene razgovore s visokim irskim dužnosnicima imali su i ministar vanjskih poslova Tonino Picula i ministar za europske integracije Neven Mimica, koji prate premijera Račan u posjetu Irskoj.

Hrvatski premijer će u subotu prije povratka u Zagreb posjetiti i mjesto Greystones, nedaleko od Dublina, koji će biti domaćin hrvatske reprezentacije tijekom Specijalnih olimpijskih igara od 21. do 29. lipnja.

(Hina) rb sv

Pročitajte više