premijer račan: uskoro novi zakon o vladi

Za nekoliko tjedana u proceduru će biti upućen prijedlog novog Zakona o Vladi, najavio je popodne premijer Ivica Račan ne želeći iznositi detalje tog prijedloga. L

Podsjetio je da je još prije dvije i pol godine zagovarao Vladu sa 12 resora i 13 do 14 članova, Vladu koja bi imala urede i agencije koji bi bili plaćani po učinjenom poslu.

Takva Vlada ne bi imala potpredsjednike, ali bi imala državne tajnike i ministre, snažan ured premijera, rekao je popodne Račan novinarima u Banskim dvorima.

Naglasio je da će novi koncept odrediti ovlasti Vlade, ali neće zadirati u njezin odnos s Hrvatskim saborom, definiran Ustavom RH.

Prije nego dođe pred Vladu, suglasje o novom zakona tražit će se u vladajućoj koaliciji, ali i među parlamentarnom oporbom, najavio je premijer Račan.

Donošenje novog Zakona o Vladi, kao dijela reforme državne uprave, nužno je da bi se on uskladio sa sustavom parlamentarne demokracije. Postojeći je zakon naime rađen za okolnosti polupredsjedničkog sustava.

Novi zakon treba odgovoriti na pitanje kako osigurati učinkovitiju Vladu, s manjim brojem resora, odnosno kako što manje vremena potrošiti na koordiniranje među njima, rekao je Račan.

(Hina) um sp

Pročitajte više