PREMIJER ROP TRAŽI RJEŠENJE ZA KRŠKO

Slovenski premijer Anton Rop i njegov ministar okoliša Janez Kopač posjetili su u petak Krško, gdje su s predstavnicima okolnih općina i nuklearke Krško razgovarali o ratifikaciji međudržavnog sporazuma o nuklearci, potpisanog prije više od godinu dana s Hrvatskom, te pitanjima vezanim uz zbrinjavanje nuklearnog otpada.

Prema slovenskim službenim izvorima, Rop je predstavnicima općina obećao još jedan sastanak do kojega će slovenska vlada predložiti rješenja.

Općine oko Krškog protive se ratifikaciji sporazuma s Hrvatskom o nuklearci jer smatra da zbrinjavanje otpada nije riješeno kako treba, a prijete i ulaganjem referendumskog zahtjeva ako bi do toga došlo.

Zbog predarbitražnog zahtjeva HEP-a poslanog slovenskoj vladi ovoga tjedna pitanje problematike nuklearke u Sloveniji opet postaje vrlo aktualno, uz ocjenu da je cijena koju je ponudio HEP za svoj vlasnički udio u sklopu predarbitražnog postupka previsoka.

HEP svoju ponudu, na koju potpisnik sporazuma o Krškom, slovenski ministar okoliša Janez Kopač još nije odgovorio, drži ´pravičnom kompenzacijom´ za ono što je izgubio od kada nema pristupa energiji iz nuklearke.

Nekadašnji državni tajnik za energetiku u slovenskoj vladi Robert Golob izjavio je da vjeruje kako će Hrvatska i Slovenija problem nuklearke početi rješavati na novim temeljima, ali je neizvjesno hoće li se ´u tome naći´. Golob, koji sada radi kao stručni konzultant u ´Istrabenzu´ koji je zainteresiran za otkup hrvatskog udjela u nuklearci, kaže kako je vidljivo da i hrvatska i slovenska strana u vezi s nuklearkom žele nova rješenja, različita od onih u međudržavnom ugovoru, samo to rade različitim načinima.

Pročitajte više