Premijer Sanader na potpisivanju ugovora o izgradnji Sveučilišnog kampusa

NA SVEČANOJ sjednici Senata danas je u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci potpisan Ugovor o zajmu za gradnju prve faze sveučilišnog kampusa u Rijeci.

Zajam od 490 milijuna kuna odobrava se za gradnju smještajnog dijela za studente, prostorija za prehranu i dijela zgrada fakulteta u sastavu Sveučilišta na mjestu dosadašnje vojarne na Trsatu.

Ugovor su potpisali rektor Sveučilišta akademik Daniel Rukavina i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac te predstavnici Erste banke, Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb Petar Radaković, Franjo Luković i Božidar Prka u nazočnosti predsjednika Vlade Ive Sanadera i ministrice europskih integracija Kolinde Grabar-Kitarović.

Rektor Rukavina ocijenio je gradnju kampusa povijesnom prekretnicom u razvoju Sveučilišta, kazavši da je to nastavak velikog investicijskog ciklusa Sveučilišta u zadnjih nekoliko godina. Zgrada Zapovjedništva vojarne na Trsatu preuredit će se za Akademiju primijenjene umjetnosti, prvu takvu ustanovu u Hrvatskoj.

U prvoj fazi uređenja kampusa na Trsat će se preseliti i Građevinski fakultet te program humanističkih znanosti Filozofskog fakulteta. Izgradit će se smještaj za 800 studenata i prostorije za prehranu s ukupno 600 mjesta. U sklopu smještaja bit će prostori za kulturni i društveni život studenata.

U idućim fazama uredit će se smještaj za još 1600 studenata te prostori za većinu fakulteta u sastavu Sveučilišta. Izgradnja bi trebala početi u prvoj polovici sljedeće godine, kad se vojska potpuno iseli iz vojarne, a završiti do 2011.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader kazao je da je Hrvatska u borbi za samostalnost i suverenost izgubila 10 godina koje su druge zemlje iskoristile za razvoj, ali da je Hrvatska sada punim kapacitetom okrenuta budućnosti. Sanader je ustvrdio da je ulaganje u znanost najbolje i najisplativije te da sveukupan razvoj zemlje treba zasnivati na znanju.

Rekavši da će Vlada i u buduće potpuno stajati iza takvih projekata, izrazio je zadovoljstvo zajedništvom brojnih u prvom redu politički raznorodnih čimbenika u izvedbi tog projekta.

Ministar Primorac istaknuo je da je u Hrvatskoj sve viša stopa razvoja sustava znanosti i obrazovanja. Naveo je da je nakon Kongresa hrvatskih znanstvenika koji žive i rade u inozemstvu dogovoreno da se po tri znanstvenika povratnika zaposle na svakom sveučilištu u Hrvatskoj. Od njih će prva tri znanstvenika doći u riječko Sveučilište sljedeći tjedan.

Pročitajte više