Premijer Sanader stigao u Berlin na gospodarsku konferenciju

HRVATSKI premijer Ivo Sanader stigao je u srijedu u Berlin gdje će sudjelovati u radu 4. Gospodarske konferencije za Jugoistočnu Europu što je pod pokroviteljstvom njemačke vlade organizira Savez njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHT) i Društvo za tehničku suradnju (GTZ).

Konferenciji na kojoj će premijeri zemalja iz regije kratkim izlaganjima predstaviti gospodarske mogućnosti svoje zemlje, obratit će se govorom i njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Predviđeno je da kancelar Schroeder tijekom poslijepodneva održi sastanak s nazočnim predsjednicima i potpredsjednicima vlada zemalja jugoistočne Europe, nakon čega je planirana i konferencija za novinare.

Sama konferencija organizirana je u trenutku u kojem se, nakon zadnjeg kruga proširenja EU, politička i gospodarska pozornost sve više usmjerava na jugoistočnu Europu, a Njemačka želi još produbiti svoj tradicionalno intenzivni angažman u toj regiji. Cilj dvodnevnog skupa je svim zainteresiranim poduzetnicima iz prve ruke pokazati što vlade država u regiji čine kako bi svoje zemlje učinile stabilnim i gospodarski privlačnim.

Premijer Sanader će, kako se očekuje, osim prezentacije gospodarskih mogućnosti Hrvatske, konferenciju iskoristiti i za niz bilateralnih susreta, počevši od kratkog sastanka s njemačkim kancelarom Schroederom i prije otvaranja same konferencije. Za predvečer je najavljen i bilateralni susret s premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Na konferenciji će, kako je predviđeno, sudjelovati i premijer Albanije Fatos Nano, Srbije Vojislav Koštunica, Crne Gore Milo Đukanović, predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić, a svoj su dolazak potvrdili i predsjednici Armenije Robert Kočarjan i Kirgizije Askar Akajev.

Pročitajte više