PREMIJER ŠRI LANKE HOĆE DA PREDSJEDNICA NASTAVI MIROVNE PREGOVORE

Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe traži da njegova protivnica, predsjednica Chandrika Kumaratunga koja je preuzela i mjesto ministrice obrane preuzme mirovne pregovore s tamilskim tigrovima, objavile su u nedjelju lokalne novine.

Prema pisanju novina, Wickremesinghe će obavijestiti zemlje donatore koje podržavaju šrilanški mirovni proces da je voljan te pregovore prepustiti predsjednici.

Predsjednica je u utorak smijenila troje ministara iz vlade Ujedinjene nacionalne fronte, raspustila parlament i do izbora 19. studenoga preuzela dužnost ministrice obrane, unutrašnjih poslova i masovnih komunikacija.

Premijer Wickremesinghe naglasit će da bi Kumaratunga morala preuzeti i mirovni proces jer je on nerazdvojiv od djelatnosti ministarstva obrane, piše The Sunday Times u Colombu.

Predstavnici zemalja donatora su visoki povjerenici ili veleposlanici Sjedinjenih Država, Japana, Europske unije i Norveške.

Cilj mirovnog procesa, uz snažnu norvešku podršku, je da se pregovorima vlasti Šri Lanke i pobunjenika iz pokreta Oslobodilačkih tigrova tamilskog Eelama (LTTE) okonča 20-godišnji etnički sukob u kojem tamilska manjina traži nezavisnu državu.

Pročitajte više