Premijera "doživljaja dobrog vojaka švejka" u riječkom HNK-u

Komedija "Doživljaji dobrog vojaka Švejka", po romanu Jaroslava Hašeka, večeras je premijerno prikazana u Hrvatskom narodnom kazalištu "Ivana pl. Zajca" u Rijeci.

Režiser i autor dramatizacije Hašekova "Švejka" je češki režiser, dramski pisac i kazališni pedagog Stanislav Moša. Kostime je izradila Andrea Kučerova, a scenograf je Vladimir Kloubek.

Češki režiser Moša često je gostovao u brojnim europskim kazalištima a poznat je po režijama velikih ansambl predstava, dramskih i glazbenih te musicala.

U naslovnoj ulozi Švjeka nastupio je Davor Jureško, a uz njega su, među ostalima, glumili Zrinka Kolak Fabijan, Ana Kvrgić, Alen Liverić, Zdenko Botić, Bosnimir Ličanin, Andrea Blagojević Mangano i Olivera Baljak.

Roman Jaroslava Hašeka "Doživljaji dobrog vojaka Švejka" doživio je brojne adaptacije za kazališne predstave i filmove više europskih kinematografija, a u SAD-u je priređena i opera po tom antiratnom satiričkom romanu. U njemu, kroz priču o dobrodušnom vojniku Jozefu Švejku, Hašek govori o apsurdu rata i vremenu raspada Austro-Ugarske monarhije.

(Hina) dsil sp

Pročitajte više