Premijere u zagrebačkom, splitskom, riječkom i osječkom HNK-u u ožujku

U ZAGREBAČKOM, riječkom, osječkom i splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u ožujku će se održati sedam premijernih baletnih, opernih, i dramskih izvedaba.

Na rasporedu zagrebačkog HNK 6. ožujka je premijera baletnih koreografija ravnatelja Baleta Bečke državne opere Renata Zanellija "Prazno mjesto", "Soba", "Koncertantni duet" i "Adagietto". Na zagrebačkoj sceni koreografije će postaviti sam autor. Uz soliste Baleta HNK, kao gost nastupit će hrvatski plesač Tomislav Petranović koji u Baletu Bečke državne opere ima status solista.

Premijera drame u tri čina "Vassa Železnova", Maksima Gorkog, održat će se 8. ožujka. Predstavu je za pozornicu priredio i postavio Zlatko Sviben. U glavnoj će ulozi nastupiti dramska prvakinja Branka Cvitković koja će tim nastupom obilježiti tridesetu obljetnicu umjetničkog rada u zagrebačkom HNK.

U predstavi nastupaju i Alma Prica, Ivo Gregurević, Olga Pakalović, Nikša Kušelj, Bojan Navojec, Dražen Šivak, Barbara Vicković, Alen Šalinović, Milan Pleština, Zvonimir Zoričić i drugi.

HNK u Zagrebu za 26. ožujka najavljuje i premijeru opere "Don Carlos" Giuseppea Verdija, u režiji belgijskog redatelja Jeana Louisa Grindea, pod ravnanjem dirigenta Daniela Liptona, rođenog u Francuskoj i školovanog u SAD-u. U ulozi Filipa II. kao gost nastupit će gruzijski bas Paata Burchuladze. Riječ je o operi koja govori o slobodi i prijateljstvu.

Tragedija "Hamlet" Williama Shakespearea, u režiji Krešimira Dolenčića, premijerno će biti odigrana na daskama riječkog HNK 12. ožujka. U glavnim će ulogama nastupiti Ranko Zidarić, Alen Liverić i Olivera Baljak.

Za 27. ožujka djelatnici HNK u Rijeci spremaju premijeru talijanske drame "Suđenje u Voloskom" Franca Vegliania koju će režirati Nino Mangano.

Publika će u toj drami moći vidjeti Giulia Marinija, Brunu Nacinovicha, Andreu Blagojević-Mangano, Claudia Trionsia, Stefaniu Stefanini i Giulia Di Benedetta.

Premijera opere "Ljubavni napitak" Gaetana Donizettija, u režiji Ivice Krajača, na programu je osječkog HNK 26. ožujka. U glavnim ulogama nastupit će Valentina Fijačko, Andrea Kovačić, Miljenko Đuran, Tvrtko Stipić, Vlaho Ljutić, Berislav Jerković i drugi.

Splitski HNK svojoj publici u ožujku, točnije 5. ožujka, priređuje premijeru odabranih baletnih brojeva baletnog majstora Aleksandra Lukjanova.

Tako će, uz ostale, publika imati priliku vidjeti "Valcer cvijeća" iz baleta "Ščelkunčik", "Pas de deux vile šećera i princa", također iz baleta "Ščelkunčik", zatim baletnu koreografiju "... Just a perfect day?", "Duet oproštaj", "Sudbina", "Casino paradis", "Carmen" i druge.

Pročitajte više