Premijerka Kosor dočekala presudu u kabinetu, u Banske dvore stigli Šeks i Jarnjak

MINIISTRI u Vladi Jadranke Kosor šokirani su presudom. Naime, kako doznajemo nakon što je premijerka Kosor sa svojim suradnicima u kabinetu Vlade odslušala presudu zavladala je nevjerica. Uskoro se očekuje i izjava za javnost.

U Banske dvore stigli su po izricanju presude potpredsjednici Sabora Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak. 

Nakon što je jučer izašla vijest da danas u Hrvatskom saboru neće biti uobičajene rasprave petkom, odmah su krenule špekulacije o tome kako vladajući iz Sabora bježe glavom bez obzira da se u slučaju osuđujuće presude generalima u Haagu na njih ne bi sručio bijes naroda.

Iako su još jutros HDZ-ovi zastupnici demantirali da se planiraju razići do 10.30 sati, razišli su se do 10.15 sati. Još jutros oko devet sati glasnogovornica Luke Bebića Marina Buntić Juričić na telefonski upit o tome, iskazivala je čuđenje riječima: "Ne znam odakle vam to. Sjednica je normalno sazvana. A do kada će trajati, tko će to predvidjeti".

Generalima poželio oslobađajuće presude

"Sretni Vam blagdani. Želim čestit Uskrs onima koji to slave i po gregorijanskom i julijanskom kalendaru. Želim i nadam se da će hrvatski generali dobiti oslobađajuće presude", rekao je Luka Bebić malo iza 10 sati završivši sjednicu Sabora.

Kako doznajemo, gotovo svi zastupnici napustili su zgradu Sabora, a tek će manji dio presudu dočekati unutar Sabora. Premijerka Jadranka Kosor od ranog jutra nalazi se na Markovom trgu, a prema najavama presudu generalima dočekat će u Banskim dvorima zajedno s ministrima.

Nakon izricanja presude obratit će se javnosti, poručili su iz Vlade.

Dva tjedna pauze

Pred zastupnicima je dva tjedna pauze, a današnja rasprava trajala je 40-ak minuta. Bebić je na kraju izrazio nadu kako će se presuda, dočekati na - dostojanstven način. 

Podsjetimo, kako je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks za Novi list dao sasvim drugačiju izjavu: "Imamo puno zakona za glasanje, dvadesetak. Osim toga, nije u redu da tu raspravljamo dok se  čita presuda generalima, a i zastupnici bi željeli poslušati to u televizijskom prijenosu".

U najjačoj oporbenoj stranci takav potez pred presudu nazivaju "produktom nečiste savjesti". "Ovo je neobjašnjiv postupak vladajućih. Zašto danas nema rasprave i glasovanja i od čega oni bježe", pita se SDP-ova Ingrid Antičević Marinović. 

Pročitajte više