Premijeru Oreškoviću, za vas - 10 činjenica zbog kojih Crnoja mora biti smijenjen

Foto: Hina, Index

PREDSTAVLJAMO deset nepobitno utvrđenih činjenica zbog kojih Mijo Crnoja ne može biti član Vlade RH.

LAŽNA ADRESA STANOVANJA

Crnoja je nedvojbeno prijavio lažnu adresu stanovanja. Iako godinama živi u Podsusedu s obitelji prijavio je da živi u Samoboru na adresi Gradna 85/G. Lažna adresa je na njegovoj osobnoj iskaznici što je i sam priznao.

LAGAO OKO DATUMA

U utorak 26. siječnja gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da je na adresi i Gradna 85G prijavljen od 2013. godine. Dan kasnije, pritisnut dokazima, promijenio je svoju izjavu

"Ja sam u Samoboru prijavljen i živim u Samoboru od 2003. godine. Na ovu adresu sam prijavljen od 2011. godine, u trenutku kad sam dobio dokumente, kad sam sve zakonski riješio, na tu adresu sam se prijavio", kazao je u srijedu.

LAGAO OKO GRAĐEVINSKE DOZVOLE

"Preselio sam da bi ishodio dozvole za gradnju obiteljske kuće", rekao je Crnoja u utorak 26. siječnja, a svoje tvrdnje ponovio je u srijedu 27. siječnja objašnjavajući zašto u osobnom iskaznici ima lažno prebivalište.

"Mijo Crnoja nije ni tražio dozvole za gradnju obiteljske kuće na adresi Gradna85G!", potvrdio je gradonačelnik Samobora Krešo Beljak. Prema objavljenoj dokumentaciji Crnoja je od Grada Samobora 2011. godine zatražio samo dodjelu zemljišta i Uvjerenje o uvjetima uređenja prostora za izgradnju obiteljske kuće.

"U fazi sam ishođenja dokumentacije za građevinsku dozvolu i priprema za gradnju", rekao je Crnoja u središnjem Dnevniku HTV-a u utorak 26. siječnja.

LAGAO OKO KREDITA

"To je kredit kojeg sam ja dobio za izgradnju obiteljske kuće, ja te novce čuvam, oročeni su na mom računu i namijenjeni su za tu svrhu, a ja to uredno vraćam. Sve drugo - jesam li izgradio kuću, jesam li s tim novcem otišao na put oko svijeta, jesam li trebao izgraditi rohbau kuću u roku od tri godine - sve to ne stoji. Znači ja sam s tim novcem mogao napraviti i mogu raditi što hoću - to je moj novac, ja kredit vraćam ", rekao je Crnoja o kreditu kojeg je dobio od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u veljači 2009. godine. 

U potvrdi ministarstva iz ožujka 2009. godine stoji da je riječ o stambenom kreditu za
zbrinjavanje pet članova kućanstva.

Prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji stoji da se sredstva mogu iskoristiti: za kupnju stana izgrađenog u organiziranoj izgradnji, kupnju stana u vlastitoj organizaciji, za izgradnju kuće, za kupnju korištenog stana ili kuće u vlasništvu Republike Hrvatske, razliku u površini, nastavak izgradnje i dovršenje kuće i poboljšanje uvjeta stanovanja. S novcem ne može raditi što hoće.

TRAŽIO DA GA DRŽAVA STAMBENO ZBRINE, A IMAO JE STAN

"Ja sam svoj status stambenog zbrinjavanja riješio, dodjelom zemljišta i kredita Republika Hrvatska je mene zbrinula", rekao je Crnoja u srijedu 27. siječnja. Kredit od Ministarstva branitelja i zemljište u Samoboru dobio je 2009. godine. 

Uvidom u zemljišnik stana u Podsusedu u kojem Crnoja živi već godinama, jasno je kako je već od 2008. godine ima naslijeđeni stan
. U katastru stoji kako je 18. siječnja 2008. godine zaprimljeno rješenje o nasljeđivanju.

Zemljišnik tako spominje "rješenje o nasljeđivanju posl.br.O-653/07 UPP/OS-5/08 od 18.siječnja 2008.godine".

MULJANJE S INVALIDNOŠĆU

Crnoja je bio invalid nesposoban za rad, da bi dvadesetak dana prije ulaska u Vladu promijenio svoj status. Crnoja je to priznao u razgovoru za Večernji list 27. siječnja tvrdeći da je 4. siječnja ove godine otišao  kod svog liječnika opće prakse i podnio zahtjev da se opća nesposobnost 'prevede' na profesionalnu".

Napravio je isto što su šatoraši zamjerali ministru Fredu Matiću da je smanjio invalidnost za 50 posto.

"Prebacio sam se jer se osjećam bolje, što smatram da još mogu raditi i dati svoj doprinos", kaže Crnoja koji je u vrijeme dok je još imao status nesposobnosti za rad bio prokurist u dvije tvrtke te u jednoj čak u Nadzornom odboru.

FINANCIJSKA KORIST OD LAŽNE ADRESE

Crnoja je priznao da je imao izravnu korist od lažnog prijavljivanja adrese boravišta. U Samoboru je prirez nula, a u Zagrebu visokih 18 posto.

"Spreman sam u potpunosti namiriti dug koji je nastao", rekao je Crnoja. Josip Jurčević, savjetnik ministra branitelja čak je i priznao da je Crnoja zakidao državu za iznos od 140 kuna mjesečno.

ZAKINUO BRANITELJE

Crnoja, koji je prijavljen na adresi u Samoboru, na kojoj se nalazi tek potleušica sklepana od drvenih dasaka, prekršio je ugovor s gradom Samoborom, koji mu je ustupio to zemljište kako bi s obitelji tamo izgradio kuću.

"Nije ispunio ugovornu obvezu, niti je dobrovoljno predao zemljište, tako da pokrećemo zakonske mjere", objavili su iz Grada Samobora.

Crnoja ima u posjedu stan u Podsusedu, no zemljište u Samoboru ne misli vraćati jer smatra da je u redu koristiti pogodnosti kao nezbrinuti branitelj. 

MINISTARSTVO BRANITELJA ISKORISTIO ZA VLASTITE LAŽI

"Insinuacije medija su navodi o lažnom prebivalištu, to je otvoreni napad na mene i novu Vladu", stajalo je u priopćenju Ministarstva branitelja koje je odaslano sa službene adrese tog Ministarstva.

Crnoja je već tog dana priznao kako su navodi o prebivalištu na adresi Gradna 85/G točni. 

ZABILJEŽBA NIJE DOKAZ

Crnoja tvrdi da je zabilježba suda na katastru dokaz u njegovu korist da odredba ugovora o izgradnji kuće u roku tri godine nije valjana, odnosno da nije bio obvezan izgraditi obiteljski dom u tom roku. S istim dokumentom mahao je i njegov savjetnik Jurčević u emisiji HTV-a Otvoreno.

Kako je otkriveno Općinski sud nije odlučivao o valjanosti uvjeta ugovora. 

"Ono što je Grad napravio za ministra radi se svim braniteljima. Uvjetno smo mu darovali zemljište, a prema ugovoru je on u tri godine morao dići kuću, barem u roh bau izvedbi. Trudimo se pomoći braniteljima, sporna je sudska zabilješka, koja nema veze s ugovorom. Crnoja sam treba vratiti zemljište, a ako to ne napravi moramo podići tužbu", izjavio je samoborski gradonačelnik Beljak.

Pročitajte više