Preminula Eva Kor. Preživjela je Auschwitz i mučenje monstruma Mengelea

Foto: Epa

PREMINULA je Eva Kor koja je preživjela Holokaust, vodila ture po logoru smrti Auschwitzu i osnovala Muzej Holokausta u svom domu u SAD-u. Umrla je u dobi od 85 godina tijekom jednog od svojih godišnjih putovanja u Poljsku, javlja BBC.

Eva Mozes Kor rođena je u Rumunjskoj, a 1944. godine deportirana je sa svojom židovskom obitelji u Auschwitz. Ona i njezina sestra blizanka Miriam preživjele su stravu nacističkog logora smrti, ali to nije bio slučaj s ostalim članovima njezine obitelji.

Ubrizgavao im u tijelo razne kemikalije

Brutalno ih je zlostavljao zloglasni Josef Mengele, poznat kao Anđeo Smrti, koji je vršio eksperimente i mučio više od 1000 blizanaca i drugih zatvorenika iz Auschwitza.

"Tri puta tjedno vodili su nas u laboratorij. Ondje su nam ubrizgavali razne bakterije i kemikalije i vadili nam mnogo krvi", ispričala je Eva Kor 2001. godine. Tijekom jednog eksperimenta dobila je visoku temperaturu i rekli su joj da će umrijeti za dva tjedna, ali se ipak na kraju oporavila.

Život nakon rata

Sestre su oslobođene neposredno prije nego što su navršile 11 godina i otišle su u Izrael. Ondje je Eva upoznala jednog Amerikanca, udala se za njega i preselila u SAD u Indianu.

Njezina sestra umrla je 1993. godine. Cijeloga života imala je zdravstvenih problema zbog mučenja koja je pretrpjela u Auschwitzu.

Bivši čuvar u Auschwitzu poljubio je u obraz

Tijekom 2015. sudjelovala je na njemačkom suđenju bivšem čuvaru u Auschwitzu Oskaru Gröningu, koji je bio odgovoran za prebrojavanje stvari oduzetih od zatvorenika.

Prišla je Gröningu i stisnula mu ruku, a on je odgovorio poljubivši je u obraz.

Gröning je na kraju osuđen na četiri godine zatvora jer je pomagao prilikom ubojstava najmanje 300.000 ljudi.

Pročitajte više