Preminuo britanski povjesničar Trevor-Roper

BRITANSKI povjesničar Hugh TrevorRoper, autor vjerojatno najpoznatije knjige o padu nacističke Njemačke, ´Posljednji dani Hitlera´, preminuo je u nedjelju od raka u 89. godini. .

´Posljednji dani Hitlera´ tiskani su neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, 1947. godine, i još su i danas u tisku kao najmjerodavnija i najpreglednija knjiga o toj temi.

Trevor-Roper, koji je prvotno bio stručnjak za povijest 16. i 17. stoljeća, pri pisanju knjige uglavnom se oslanjao na vlastito iskustvo i informacije dobivene dok je služio kao britanski obavještajac. Njegova preostala djela o Trećem Reichu uključuju ´Hitler´s Table Talk: 1941-1944´ te ´Hitler´s War Directives, 1939-45´.

No, reputacija mu je dovedena u pitanje 1983. godine, kad je počeo raditi na knjizi po Hitlerovim dnevnicima za koje se ispostavilo da su falsifikati. Čovjek iza 60 krivotvorenih dnevnika, Konrad Kujau, kasnije je uhićen i osuđen na četiri i pol godine zatvora u Njemačkoj.

Trevor-Roper studirao je na Oxfordu, gdje je od 1957. do 1980. godine vodio povijesnu katedru, nakon čega je sedam godina bio dekan Peterhouse Collegea na sveučilištu Cambridge.

Pročitajte više