Preminuo Budislav Vukas. Plenković: Hrvatska je izgubila velikog pravnog stručnjaka

Ilustracija: Shutterstock

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti u povodu smrti profesora međunarodnog prava Budislava Vukasa istaknuvši da je Hrvatska izgubila velikog i uvaženog pravnog stručnjaka.

"Nedostajat će mnogima koji su ga poznavali i pratili njegovo plodonosno djelovanje dugi niz godina", ističe premijer u izrazima sućuti upućenima obitelji, poznanicima i kolegama prof. Vukasa, koji je umro u četvrtak u 86. godini.

Rođen je 1938. na Sušaku, doktorirao pravo u Zagrebu te se usavršavao u Haagu. Predavao je međunarodno pravo na hrvatskim i mnogim sveučilištima u inozemstvu te na Akademiji za međunarodno pravo u Haagu. Devedesetih godina prošlog stoljeća obnašao je dužnost glavnog pravnog savjetnika Ministarstva vanjskih poslova.

"Svojim znanjem i iskustvom prof. Vukas pridonio je izgradnji međunarodnopravnih pozicija Republike Hrvatske u nizu pitanja", ističe premijer u sućuti.

Međunarodni sudac

Vukas je bio sudac i potpredsjednik Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu, sudac ad hoc pred Međunarodnim sudom u Haagu u postupcima koje je vodila Republika Hrvatska, kao i član Arbitražnog suda u graničnom sporu s Republikom Slovenijom.   

"Prof. Vukas svoje je iznimno znanje iz područja međunarodnog prava prenosio naraštajima studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu. Pamtit ćemo ga i kao autora brojnih knjiga, monografija, članaka i radova iz različitih područja međunarodnog javnog prava, osobito prava mora, međunarodnog prava okoliša, međunarodne zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina", navodi premijer Plenković.

Pročitajte više