Preminuo Paul Tibbets, čovjek koji je bacio atomsku bombu na Hirošimu

PAUL TIBBETS, pilot američkog bombardera Enola Gay, koji je 6. kolovoza 1945. izbacio prvu ikad bačenu atomsku bombu - onu koja je sravnila Hirošimu sa zemljom, preminuo je u 92. godini, prenosi Reuters.

Tibbets je preminuo u svom domu u Columbusu, u američkoj saveznoj državi Ohio. Uzrok njegove smrti je nekoliko moždanih udara koje je pretrpio te zatajenje srca.

Kao iskusni pilot, koji je u nekim od svojih prvih misija tijekom Drugog svjetskog rata bombardirao njemački teritorij, Tibbets je kao 30-godišnji pilot B-29 bombardera Enola Gay, koji je ime dobio po njegovoj majci, poslan u ubilačku misiju.

Nakon šestosatnog leta prema Japanu, Tibbetova je posada na Hirošimu 6. kolovoza 1945. godine, u 8.15 sati, bacila prvu atomsku bombu, nazvanu "Maleni dječak" ("Little Boy").

"Da je Dante tada bio s nama u avionu, bio bi zgrožen. Grad kojeg smo samo nekoliko trenutaka ranije vidjeli jasno, obasjanog jutarnjim suncem, sada je nestao u groznom oblaku dima i vatre", rekao je kasnije Tibbets.

Bomba bačena tog jutra, odmah je ubila oko 78 tisuća ljudi. Do kraja 1945. godine, broj poginulih je dosegao 140 tisuća. Tibbets je u kasnijim intervjuima rekao kako nikad nije požalio zbog odluke da se baci bomba. Vojsku je napustio 1966. godine.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više