Preminuo vukovarski heroj Marko Babić

NOĆAS je u Kliničkoj bolnici Rebro u Zagrebu, od posljedica moždanog udara, umro  pukovnik Marko Babić, vukovarski branitelj, zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca i zamjenik legendarnog zapovjednika, general-bojnika Blage Zadre.

Nakon pogibije general-bojnika Blage Zadre, Marko Babić preuzeo je zapovijedanje obrane Borova naselja. Babić je rođen u Vukovaru 1965. godine. Nakon nekoliko godina provedenih na privremenom radu u Švicarskoj u travnju 1991. godine vraća se u Vukovar i priključuje vukovarskim braniteljima na Trpinjskoj cesti u obrani svoga grada od srpske agresije.

Marko Babić, ostao je, među ostalim zapamćen i kao vukovarski branitelj koji je na Trpinjskoj cesti uništio najviše neprijateljskih tenkova  - 14. "Marko je bio neustrašivi ratnik i jedan od najvećih ratnika i  domoljuba u stoljetnoj hrvatskoj povijesti. Ljudi koji su ga znali uvijek su govorili da hrabrijeg i ponosnijeg čovjeka nisu vidjeli." - tvrde njegovi suradnici.

Odbio predsjedničku mirovinu

Ratovao je na svim bojištima diljem Hrvatske do konačnog oslobođenja. Pukovnik Marko Babić odbio je predsjedničku mirovinu jer je želio živjeti i raditi. Uvijek je isticao da je ponosan što su njegova generacija i on sudjelovali u ostvarenju sna, stvaranju demokratske Hrvatske države.

Posljednje vrijeme radio je kao producent na snimanju dokumentarne serije Heroji Vukovara koja sada ostaje kao spomenik njemu i ljudima koji su s njime ratovali te Hrvatima kao izvor o istine o herojstvu i veličini vukovarske bitke.

Njegov posljednji ispraćaj obavit će se na Memorijalnom groblju Hrvatskih branitelja u Vukovaru dana 9. srpnja u 14 sati.

Foto: Heroji Vukovara

Pročitajte više