Letvom slomio ruku dječaku, pretukao penzionera... Agresija u HV-u nije od jučer

Foto. Dubravka Petric/PIXSELL

HRVATSKI vojnik na Badnjak je u Slavonskom Brodu cipelario mladića nanijevši mu teške ozljede. Brutalnost vojnika izazvala je veliku pažnju hrvatske javnosti.

Ide u zatvor

Vojniku je Općinsko državno odvjetništvo odredilo jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

>>Vojnik koji je pretukao Djeda Mraza ide u zatvor. Majka pred sudom: Ne govori ništa

"Osumnjičen je za kazneno djelo nanošenje teške tjelesne ozljede, za što je propisana kazna od šest mjeseci do pet godina. Ovaj je slučaj u nadležnosti Općinskog suda u Slavonskom Brodu", kazao je glasnogovornik Županijskog suda Slaven Vidmar.

Podsjetimo, društvenim mrežama na Badnjak se proširila snimka brutalnog prebijanja mladića obučenog u Djeda Mraza u Slavonskom Brodu. Policija je potvrdila da je dobila dojavu o tučnjavi više ljudi nešto poslije 15 sati.

Na snimci tučnjave vidi se mladić obučen u Djeda Mraza kako leži na cesti. Kada se pokušao pridići, prišao mu je drugi mladić te ga je snažno udario nogom u glavu. Nakon toga udareni mladić pada bez svijesti na asfalt.

Kasnije se ispostavilo da je uhićeni i ranije bio pod stegovnom mjerom.

"Prema podacima Kabineta načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, vojniku za kojeg pitate izrečena je stegovna kazna i mjera 2021. godine. Također, prema podacima dobivenim iz Kabineta načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH od 2018. do danas navedeni vojnik četiri je puta dobio nagradni dopust", odgovor je MORH-a na upit Dnevnika Nove TV.

Vojnik letvom mlatio dječaka

U nastavku donosimo najpoznatije incidente u kojima su sudjelovali hrvatski vojnici.

>>Hrvatski vojnik letvom mlatio dječaka u Otočcu, slomio mu ruku. Oglasio se MORH

Prije nešto više od tri godine smo izvještavali o slučaju u kojem je hrvatski vojnik letvom mlatio dječaka u Otočcu te mu slomio ruku.

Naime, pripadnik Oružanih snaga RH je izvan radnog vremena i redovne djelatne službe sudjelovao u incidentu u Otočcu, gdje su maloljetnoj osobi nanesene tjelesne ozljede. Mediji su tada pisali kako je dječak (14) ozlijeđen nakon što ga je napao 43-godišnjak jer je s prijateljima sjedio u njegovom čamcu.

MORH je tada naveo kako je provedeno kriminalističko istraživanje te je protiv pripadnika Oružanih snaga podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

"Nad pripadnikom Oružanih snaga RH provest će se kazneni i stegovni postupak pred nadležnim Vojno-stegovnim sudom koji za kaznu može imati prestanak djelatne vojne službe", izvijestio je tada MORH.

Vojnik s još dvojicom pretukao starca

Bilježimo i slučaj u kojem su trojica maskiranih napadača brutalno u Puli nasrnula na 77-godišnjeg umirovljenika i pretukla ga dok je sjedio na terasi kafića jer je radio kao čuvar inventara. Ispostavilo se da je jedan od njih bio hrvatski vojnik.

>>Hrvatski vojnik prvi je počeo mlatiti umirovljenika

Trojica mladića u šest sati došla su do kafića gdje su se nalazile hrvatska i istarska zastava, koje su tamo ostale od prošlog ljeta, kad je bilo Svjetsko nogometno prvenstvo. Počeli su čupati zastave, no umirovljenik im je rekao da odu i da ne uništavaju inventar. Potom su ga mladići verbalno napali, da bi potom napustili terasu kafića.

 

Nakon što su otišli, zaspao je na terasi, a mladići su se vratili s maskama na licu te počeli tući nesretnog čovjeka dok je još spavao. Udarali su ga palicama i gađali stolicom. Napadnuti čovjek je počeo trčati u smjeru pošte, gdje su ga uhvatili i nastavili tući. Nadzorne snimke uhvatile su napadače na djelu.

Ubrzo se doznalo da je jedan od trojice divljaka koji su ga pretukli pripadnik Hrvatske vojske Robert Bitunjac iz Petrinje. On je prvookrivljeni napadač i pripadnik elitne postrojbe Tigrovi, a u listopadu je osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora, od čega će u zatvor 10 mjeseci, a drugih 10 odslužit će uvjetno uz tri godine roka kušnje.

Maksimalna kazna za ovo djelo je iznosila osam godina zatvora. Treba reći i da je upravo on prvi napao starca i krenuo ga šakama udarati u glavu, što se vidi na snimci nadzornih kamera.

Silovao ročnika

Zabilježeni su i slučajevi seksualnog zlostavljanja. Početkom 2000-ih jedan od ročnika prijavio je zapovjednika za silovanje.

Naime, bivšeg je ročnika benkovačke vojarne silovao bivši časnik HV-a, koji je priznao svoje nedjelo za koje mu je, kako smo pisali 2016. godine, nepravomoćno dosuđeno 18 mjeseci zatvora.

>>MORH silovanom ročniku mora isplatiti 475.000 kuna odštete

Časnik je prišao ročniku, izvadio pištolj i naredio mu da legne na pod. Nakon toga ga je razodjenuo i silovao ga ližući njegovo spolovilo. Silovanje je prekinuto nakon što je mladić počeo plakati da ga boli trbuh te je iste večeri slučaj prijavio nadležnoj Vojnoj policiji. 

Mladiću je za pretrpljenu duševnu bol sutkinja osječkog Općinskog suda dosudila odštetu od 300.000 kuna, dodatnih 130.000 kuna trebao bi dobiti za smanjenje životne aktivnosti, a preostalih 45.000 kuna isplatit će mu se za pretrpljeni strah.

Seksualno uznemiravanje?

Krajem prošle godine pojavile su se ozbiljne optužbe za spolno uznemiravanje u sustavu Oružanih snaga Republike Hrvatske. Kako je javio Dnevnik Nove TV, jednog od vojnih zapovjednika prijavila je časnica Hrvatske vojske. 

Ministar obrane Mario Banožić tada je rekao kako je predmet preuzelo Općinsko državno odvjetništvo, koje tek treba prikupiti dokaze i ispitati utemeljenost optužbi.

"Ako se dokaže da je riječ o ozbiljnom postupku, kao što je to bilo i prijavljeno, očekujem najstrožu kaznu'', kazao je Banožić i dodao da stegovni postupak nije pokrenut. ''Neće biti do trenutka dok se ne završe sve istražne radnje'', istaknuo je Banožić.

Problemi s kokainom u vojsci

U veljači ove godine došlo je do problema s drogom u vojsci. Stegovna prijava tada je podnesena protiv sedmorice, dok je jedan pripadnik HV-a medicinskom dokumentacijom potkrijepio prisutnost metabolita lijekova u organizmu te nije stegovno prijavljen.

>>Novi problem u vojsci, sedam vojnika se drogiralo

U Ministarstvu obrane kazali su kako je utvrđena konzumacija kokaina i marihuane.

Ne radi se o izoliranom slučaju. Krajem 2021. godine pisali smo o slučajevima petorice vojnika pozitivnih na kokain. Tada su iz MORH-a poručili da rade sve kako bi takvih slučajeva bilo što manje jer imaju nultu toleranciju na droge.

>>Petorica vojnika HV-a pozitivna na kokain. Specijalca uhvatili s drogom usred noći

Pisali smo i kako je zbog konzumacije kokaina za dvojicu pripadnika Oružanih snaga vojna karijera završena.

"Oni su dobili raskid djelatne službe, a za tri ostala pripadnika proces je još uvijek u tijeku", istaknuo je tada Dejan Džidić, zapovjednik u Pukovniji vojne policije OS-a RH za HRT.

Index je pitao MORH kako su svi ovi slučajevi okončani. Do završetka ovog teksta nismo dobili odgovore.

Pročitajte više