Presađeni organi koje su darovali roditelji poginule djevojke

LIJEČNIČKE ekipe u zagrebačkim bolnicama "Merkur" i "Rebro", te u riječkoj bolnici na Sušaku, presadile su danas izabranim pacijentima bubrege i jetru koje su bolnicama darovali roditelji osamnaestgodišnje Jelene Vidović, sradale 15. kolovoza u prometnoj nesreći kraj Šibenika.

Transplantacija jetre obavljena je u zagrebačkoj bolnici "Merkur" i to pacijentu koji je bolovao od ciroze jetre, izjavio je večeras za Hinu doktor Branislav Kocman koji je i bio na čelu liječničkog tima za transplantaciju. Po njegovim riječima radi se o 55 godišnjem pacijentu, operacija je obavljena u vremenu od 4 do 10 sati ujutro, a prvi su nalazi pacijenta za sada dobri. Dr. Kocman je istaknuo i kako se bez pacijentova pristanka, koji je na aparatima, u javnost ne može dati njegovo ime i prezime.

Jedan donirani bubreg presađen je u zagrebačkoj bolnici "Rebro" i to 53 godišnjoj pacijentici, kazao je dr. Josip Pasini. Operacija koju je vodio dr. Željko Kaštelan obavljena je između 10,30 i 13,30 sati i pacijentica se za sada osjeća dobro, rekao je dr. Pasini.

Napomenuo je i kako je drugi bubreg presađen u riječkoj bolnici na Sušaku, no po riječima dr. Ane Vlahović rezultati te operacije bit će poznati sutra ujutro budući je ta obavljena nešto kasnije.

Po odluci roditelja, ostali organi, odnosno srce, bit će presađeno primatelju u Italiji, dok će rožnice biti pohranjene u očnoj banci u Zagrebu.

Jelena Vidović iz Ražina kod Šibenika stradala je u prometnoj nesreći u mjestu Jadrtovcu kraj Šibenika kao suvozač u automobilu.

Nakon trodnevne borbe liječnika za njezin život, u ponedjeljak 18. kolovoza podlegla je ozljedama.

Nakon toga koordinator za transplantaciju u šibenskoj bolnici doktor Joško Žaja od djevojčine je obitelji dobio dozvolu za doniranje svih njezinih organa.

O toj je odluci obavijestio Državni centar za transplantaciju pa su s lista čekanja organa žurno odabrani primaoci.



Pročitajte više