Presuda za ubojstvo Sablje u Ritzu: Zaštitar i bivši policajac oslobođeni

Foto: Davorin Visnjic,Patrik Macek/PIXSELL

Zaštitar Kristijan Knego (37) i bivši policajac Dorian Mraković (26) nepravomoćno su na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođeni krivnje za ubojstvo Uskokovog optuženika iz akcije Tebra Tomislava Sablje (41) te im je ukinut pritvor, doznaje se na sudu.

Sutkinja Tamara Pleše je u obrazloženju nepravomoćne presude pojasnila kako tijekom postupka nije dokazano Sabljino ubojstvo te da je Knego postupao u nužnoj obrani u kojoj nema protupravnosti ni kaznenog djela. Iz tog razloga mu Mraković, optužen za pomaganje u ubojstvu, nije mogao pomoći pa je i on oslobođen krivnje.

"Knego je učinio sve kako bi smirio situaciju i kako ne bi došlo do sukoba u klubu. Pozvao je Sabljine poznanike i prijatelje da dođu u klub i smire Sablju koji je bio pijan radio probleme. Kad mu je prijatelj s kojim se Sabljo srdačno pozdravio i zagrlio rekao da se smiri i da što mu sve to treba, Sabljo je prijatelju zabio pištolj u trbuh i rekao mu ‘Hoćeš da te sad roknem?’ 

Tada mu je Goran Vidović uzeo oružje. Vidović je rekao da je vidio kako dolazi Knego i da nije vidio da je Knego imao u rukama pištolj. Nije ga, pregledavši snimku, vidjelo niti sudsko vijeće koje smatra da je obrana u potpunosti u skladu s Kneginom obranom što potvrđuju i svjedoci. 

Knego je prišao Sablji i zamolio Sablju da se smiri na što mu je Sabljo rekao’ Što ti hoćeš p… ti materina?’  Kad je vidio da Vidović drži revolver u ruci, Knego je izvadio pištolj repetirao ga i spustio uz nogu te pokušao nagovoriti Vidovića da mu da oružje. Kada je Sabljo zgrabio revolver i podigao ga i usmjerio ga u Knegu on je pucao u samoobrani", rekla je sutkinja u obrazloženju, prenosi 24sata.

Detalji optužnice

Knegu kao voditelja zaštitara i Mrakovića kao zaštitara teretilo se da su 22. travnja 2023. oko 4:20 u zagrebačkom noćnom klubu počinili kaznena djela na štetu Sablje, koji se ranije posvađao s gostom kluba i zaprijetio mu revolverom.

Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Zagrebu, Knego je optužen za Sabljino ubojstvo, a Mraković za pomaganje u tom ubojstvu.

Zagrebački ŽDO u optužnici navodi da je Knego kao voditelj zaštitara 22. travnja 2023. oko 4:20 u noćnom klubu, nakon sukoba Sablje i jednog gosta, ispalio iz pištolja nekoliko hitaca u Sablju, koji je preminuo na mjestu događaja. Uz to, Knegu terete da je zatražio od Mrakovića, koji je u klubu radio kao zaštitar, da mu iz automobila donese svoj pištolj, što je Mraković i učinio "pristajući da prvookrivljenik tijekom sukoba usmrti oštećenika".

Mediji su ranije izvijestili da je Knego, zaštitar Bilić-Erića, ispalio hice iz pištolja koji mu je donio Mraković, suspendirani policajac koji je na crno redario u Ritzu na zagrebačkoj Trešnjevci. Mraković je, dodaju, došao nekoliko sati kasnije u policiju, kojoj je predao oba pištolja.

Tko je bio Tomislav Sabljo?

Ubijeni Sabljo bio je Uskokov optuženik iz akcije Tebra zbog krijumčarenja gotovo 16 tona marihuane.

Sabljo, Tomislav Sučić, Đorđe Vuletić i još 17 osoba koje se povezuje s krijumčarskim lancem droge iz Albanije i Crne Gore, preko BiH do Hrvatske, uhićeni su u srpnju 2019. godine u velikoj policijskoj akciji. Uskok sumnja da su Sabljo i Sučić od svibnja 2016. do sredine svibnja 2019. u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji okupili skupinu zbog nabave marihuane i njezina krijumčarenja.

Marihuana je najprije skladištena kod Ljubuškog u BiH, a potom uz pomoć granične policajke dopremana u Hrvatsku. Policajka je navodno sudjelovala i u dopremi droge kupcima u Dugopolje ili ju je u Vrgorcu predavala članovima skupine, koji su je prevozili do Zagreba i Kupinca.

Drogu su zatim prodavali i drugim preprodavačima, a na taj je način, sumnja Uskok, u Hrvatsku prokrijumčareno najmanje 15.7 tona marihuane.

 

Palili aute, utjerivali dugove i pripremali napade

Navodni vođe skupine organizirali su i nabavu 1335 grama kokaina, čime su ukupno zaradili najmanje 84.6 milijuna kuna.

Sabljo i Sučić optuženi su i da su s Vuletićem povezali šestero optuženika koji su zapalili najmanje četiri automobila i "pripremali napad na najmanje jednu osobu, prikrivali najmanje jedan ukradeni osobni automobil te protupravno naplatili dug od najmanje jedne osobe".

"Uskok je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist, pri čemu je za dvojicu okrivljenika predloženo prošireno oduzimanje imovinske koristi. Također je u odnosu na šestoricu okrivljenika predloženo produljenje istražnog zatvora", objavilo je tužiteljstvo.

Deblokirana imovina

U srpnju 2021. godine optuženima u aferi Tebra, za narkobiznis na kojem su navodno zaradili čak 84.6 milijuna kuna, deblokirana je imovina vrijedna 10 milijuna kuna jer u roku od dvije godine nije potvrđena optužnica.

Sabljo je zbog Tebre u Remetincu bio od srpnja 2019. do 2. prosinca 2021.

Tomislav Sabljo (40), nakon što je izašao iz pritvora u kojem je bio kad je uhićen u akciji Tebra, dva puta je bio ponovno pritvaran. Prvi put u prosincu 2021., ni tjedan dana nakon što je izašao iz Remetinca, i drugi put u rujnu 2022. U oba slučaja iza rešetaka se vratio zbog iznude ili pokušaja iznude, pisao je Večernji list.

Uskoro opširnije

Pročitajte više