Pretiloj djeci manjka željezo

PRETILA djeca izložena su dvostruko većoj opasnosti od pomanjkanja željeza, najvjerojatnije zbog loše prehrane i nedostatka tjelovježbe, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.

Nedostatak željeza globalni je problem, najučestaliji u siromašnih ljudi koji se loše hrane, no znanstvenici zaključuju da bi trebalo ispitati i problem sve većeg broja pretilih u razvijenom svijetu.

Premalo željeza u krvi može uzrokovati anemiju te probleme u ponašanju i učenju, a predstavlja i ograničenje u radu i tjelesnoj aktivnosti.

Svako sedmo dijete u Americi je pretilo, za trećinu više nego prije 30 godina, a velik broj njih ne testira se na željezo, rekla je Karen Nead sa Sveučilišta Yale.

U studiji kojom je obuhvaćeno 10.000 djece između 2 i 16 godina, svako deseto imalo je nedostatak željeza. U skupini djece od 2 do pet godina, pomanjkanje željeza zabilježeno je u šest posto djece.

Veza između nedostatka željeza i pretilosti možda je uzrokovana nedostatkom tjelesne aktivnosti ili prehranom namirnicama koje ne sadrže dovoljno željeza, kaže se u studiji.

No, znanstvenici pretpostavljaju da je možda u pitanju i genetika i da pretile djevojčice rastu brže od svojih vršnjakinja, zbog čega im je teže održavati potrebnu razinu željeza u tijelu.

(Hina) xbcav ydgk

Pročitajte više