Pretučena beba zadobila ozljede prije najmanje dva tjedna

U SLUČAJU zvjerski pretučene jednomjesečne bebe dogodio se veliki preokret. Naime, nakon što su dijete pregledali liječnici iz Dječje bolnice u Klaićevoj ulici, zaključili su da je većina ozljeda nastala najmanje dva tjedna prije nego što ih je majka prijavila, a postoji i nemala vjerojatnost da su ozljede nastale u majčinu trbuhu za vrijeme trudnoće, piše Jutarnji list.

Do novih su spoznaja o ozljedama nesretnog dječačića liječnici došli nakon CT pregleda glave, ultrazvuka i rengenskog pregleda, a s najnovijim informacijama o slučaju koji je šokirao hrvatsku javnost upoznata je i inspekcija Ministarstva zdravstva, koja je u ponedjeljak posjetila bolnicu u Klaićevoj u sklopu istrage o majčinim navodima prema kojima dijete nije temeljito pregledano u četvrtak, nego tek dan kasnije.

I sami liječnici u Klaićevoj priznali su da su šokirani najnovijim nalazima, te dodaju sa oni objašnjavaju razloge zbog kojih dijete nije zadržano u bolnici pri prvom pregledu.

"Na djetetovoj glavi, odnosno na mjestima gdje je došlo do fraktura lubanje, što je utvrđeno kasnijim rengenskim pregledom, nije bilo hematoma koji bi upućivali na takvu vrstu teške ozljede. Uobičajeno je da postoje vanjski pokazatelji takve ozljede, a činjenica da ih nije bilo navodi na zaključak da je do nje došlo prije, što je, uz neke dodatne ozljede, kasniji CT i pokazao." - ustvrdili su dječji kirurzi Zoran Bahtijarević i Zoran Barčet, pa dodali kako do takve vrste prijeloma može doći udarcima glave u tupi predmet ili stiskanjem glave s obje strane.

Liječnici tvrde kako je zbog nepostojanja vanjskih pokazatelja ozljeda, ali i činjenice da je djetetova majka tajila bitne informacije dijete pušteno kući nakon prvog pregleda.

Time se javljaju sumnje u prijašnje zlostavljanje djeteta, koje dodatno potpiruje izjava Lovorke Vrančić, liječnice iz Doma zdravlja u Velikom Trgovišću, koja je dijete pregledala u petak te ustvrdila da dijete ima stare ozljede na kuku, leđima, ruci i porezotinu na glavi.

"U takvim situacijama teško je dobiti prave informacije, tako da sam od majke ozlijeđenog sina teško izvukla opis samog događaja. Počelo je priznanjem jednog šamara, a završilo ipak mnogo ozbiljnije. No, prije nego što sam dijete uputila u Klaićevu, na njemu sam letimičnim pregledom uočila prije nastale ozljede lijeve podlaktice, desnog kuka, leđa i jednu porezotinu na glavi, za koju mi je majka rekla da je nastala kad je otac sinu žiletom brijao glavu." - izjavila je dr. Vrančić, pa dodala kako je najvjerojatnije otac i ranije maltretirao dijete, ali i majku.

Jutarnji list neslužbeno doznaje kako je otac zlostavljač, Mikele Pongrac, tijekom 2003. i 2004. često tukao svoju ženu, pri čemu je ponekad upotrebljavao željeznu šipku.

Ozljede dječaka polako zacjeljuju

Jednomjesečni dječak, koji se nakon očevog zlostavljanja liječi u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, osjeća se dobro a prijelomi glave lagano zacjeljuju te ne bi trebali ostaviti posljedice, izjavio je danas Hini predstojnik Klinike za dječju kirurgiju Božidar Župančić.

Ipak, eventualne posljedice ne mogu se u potpunosti isključiti jer će tek rast i razvoj djeteta u budućnosti pokazati koliko su udarci ostaviti traga na njegov razvoj.

Po Župančićevim riječima, dijete je smješteno na intenzivnoj skrbi radi boljeg liječničkog praćenja i kontrole posjeta, a svakodnevno ga posjećuje majka koja ga dolazi dojiti.

Iako bi dječak, s obzirom na zdravstveno stanje, mogao biti otpušten na kućnu njegu, on će ostati u bolnici sve dok Centar za socijalnu skrb ne odluči kome će povjeriti daljnju skrb o njemu, kaže Župančić.

Pročitajte više