Priča se da je medicinska sestra iz Splita umrla nakon 3. doze: "Ne postoji veza"

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

BROJNE objave na društvenim mrežama - od anonimnih do crkvenih - navode da je tridesetčetverogodišnja medicinska sestra, zaposlena u Kliničkom bolničkom centru Split, preminula nakon booster doze cjepiva protiv covida. No Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a, koji nam je tijekom jutra uskraćivao informaciju o slučaju, na konferenciji za novinare izjavio je kako mu nije poznata veza između cijepljenja i smrti tridesetčetverogodišnjakinje.

Meštrović: Ne možemo reći da postoji veza između cijepljenja i tog tragičnog događaja

"Ono koliko je nama poznato, ne možemo reći da postoji veza između cijepljenja i tog tragičnog događaja", kazao je Meštrović, a na upit provodi li se ikakva analiza o vezi cjepiva s njezinom smrću, izjavio je: "Prema onoj analizi koju smo mi dosad napravili, ne postoji povezanost. Ta osoba je preminula, ali ne možemo je dovesti u vezu s cijepljenjem."

 

Video: Dalmacija Danas

Halmed: Nismo zaprimili prijavu

Index je jutros kontaktirao Hrvatsku agenciju za lijekove i medicinske proizvode, iz koje nam je poručeno: "Ovim putem možemo potvrditi da nismo zaprimili prijavu koja bi odgovarala podacima iz Vašeg upita."

"Organizacija i provedba cijepljenja u nadležnosti su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stoga HALMED ne raspolaže informacijama o osobama koje su primile cjepivo. Možemo Vam potvrditi da je u RH prijava sa smrtnim ishodom tridesettrogodišnjaka iz Siska zasad jedina prijava u kojoj je zaključena vjerojatna povezanost s primjenom cjepiva", navode iz HALMED-a.

"Dodatno podsjećamo da, uz zdravstvene radnike, svaki građanin može izravno HALMED-u prijaviti svaku sumnju na nuspojavu lijeka/cjepiva u slučaju da smatra da ju je iskusio. Jednako tako, u slučaju sumnje u nuspojavu sa smrtnim ishodom, osim zdravstvenih radnika, prijavu može uputiti i sam član obitelji preminule osobe", poručili su iz agencije.

Prema nepotkrijepljenim navodima koji se šire društvenim mrežama, sestra je nakon treće doze cjepiva počela osjećati tegobe. Nakon nekog vremena se srušila, a u bolnici je, tvrdi se u nedokazanim navodima, utvrđeno da ima krvni ugrušak u mozgu i arteriji. Ove nepouzdane i zasad neprovjerene informacije tvrde da je nakon nekog vremena priključena na respirator, a potom je preminula.

Meštrović: Nema indicija da se bilo kojoj osobi u KBC-u Split dogodilo bilo što povezivo s cijepljenjem

Ravnatelj Meštrović nazvao nas je naknadno te objasnio kako se ranije nije stigao javiti: "Nema nikakvih indicija da se bilo kojoj osobi u KBC-u Split dogodilo bilo što povezivo s cijepljenjem. Sad sam bio u covid-centru, danas je 226 oboljelih od covida. Osoblje koje radi s oboljelima radi s toliko entuzijazma i motiviranosti kao nikad dosad premda im je teže nego ikad", izjavio je Meštrović. 

Upitali smo ga je li točna informacija o nezadovoljstvu dijela osoblja na klinici na kojoj je pokojna sestra radila - neki su navodno odbili daljnje cijepljenje: "A to ne znam, nemam takvu informaciju."

Doktor Meštrović je kazao i kako ne smatra korektnim razgovarali o konkretnom slučaju: "Mislim da je ovo što sam vam rekao dovoljno, stručno i pošteno. Mi zasad nemamo indicija da se bilo kojem bolesniku koji je bio ovdje dogodilo nešto povezano s cijepljenjem, a potrudimo se dobro da se ne dovedemo u situacije da sami sebe demantiramo. Imali smo i danas jedan sastanak o raznoj problematici u vezi s covidom, pa je bilo riječi i o ovome. Tako je kako je, mi stojimo iza toga da nema indicija i gotovo", zaključio je ravnatelj KBC-a Split.

Pročitajte više