Pričali smo s Ruskinjom koja je bila u splitskom zatvoru. Tužila je Hrvatsku

Foto: Instagram, Miranda Cikotic/PIXSELL

"U ZATVORU sam pila tablete protiv napadaja panike koje sam tamo imala", govori za Index ruska modna dizajnerica Darija Falk, koja je pet mjeseci provela u zatvoru u Splitu.

>>Ova Ruskinja je pet mjeseci bila u splitskom zatvoru. Danas je puštena na slobodu

Sumnjiče je da je ukrala šivaće mašine

Njen slučaj zaintrigirao je hrvatsku javnost. Radi se o ženi koja je uhićena 11. kolovoza 2022. kad je iz Austrije, gdje ima stalno prebivalište, došla na ljetovanje u Hrvatsku. 

Uhićena je temeljem međunarodne crvene Interpolove tjeralice, koju je raspisala Ukrajina. Ta zemlja optužuje 35-godišnjakinju da je 2017. u Odesi na prevaru ukrala nekoliko šivaćih strojeva vrijednih oko 20.000 eura.

Na trećoj sjednici sudskog vijeća splitskog Županijskog suda, koja je održana u ovaj ponedjeljak, odlučeno je da nije udovoljeno zakonskim pretpostavkama za izručenje Darije Falk sudbenim vlastima Ukrajine.

Podsjetimo, splitski Županijski sud je u listopadu 2022., dva mjeseca poslije uhićenja, donio odluku da se Ruskinju izruči Ukrajini premda su u Odesi, gdje je istražni zatvor, svakog dana padale bombe. Dizajnerica se žalila te je Vrhovni sud prihvatio žalbu pa vratio slučaj u Split. Sud u Splitu je prošli mjesec ponovno donio istu odluku, a Ruskinja se opet žalila.

Naime, kako je objavila Slobodna Dalmacija, splitski je sud, uz ostalo, tvrdio da je Ukrajina država čiji je samo jedan manji dio teritorija pod okupacijom Ruske Federacije, da je to država s demokratski izabranom vlasti i da joj sve članice EU pružaju političku i ekonomsku pomoć pa je "jedini zaključak, kod takvog stanja stvari, kako je i pravosudni sustav Ukrajine neovisan i nepristran". 

Vrhovni sud je naveo da prigovor izručenice nije ni u kakvoj korelaciji s demokratskim ustrojem Ukrajine i neovisnim i nepristranim pravosuđem, tako da su navedeni razlozi iz obrazloženja pobijanog rješenja potpuno nejasni. 

Odvjetnica Lidija Horvat: Za pretpostaviti je da će Vrhovni sud potvrditi odbijanje odluke o izručenju

Što se dalje oko ovog slučaja može očekivati, upitali smo jednu od njezinih odvjetnica Lidiju Horvat.

"Najvjerojatnije neće biti ponovnog suđenja s obzirom na to da je Županijski sud u Splitu dana 23. siječnja 2023. donio odluku kojom odbija zamolbu za izručenjem te se spis nalazi na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske temeljem čl.55.st.2. ZOMP-a koji će nakon zaprimljenog očitovanja državnog odvjetništva potvrditi ili ukinuti navedenu odluku. 

S obzirom na prethodno istaknute stavove Vrhovnog suda RH iz prethodnih odluka kojima su usvojene žalbe Darije Falk, za pretpostaviti je da će Vrhovni sud odluku o odbijanju izručenja potvrditi nakon čega se spis dostavlja ministru pravosuđa koji o odbijanju izručenja treba obavijestiti državu moliteljicu, u ovom slučaju Ukrajinu", dodaje odvjetnica Horvat.

Kazala je da je Vrhovni sud i prethodno mogao preinačiti odluke o izručenju Županijskog suda u Splitu te da bi time svakako postupak bio značajnije brže okončan.

Daria Falk tužila je Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava

"Gđa. Falk je putem odvjetnika podnijela zahtjeve za suđenje u razumnom roku i predsjedniku Vrhovnog suda RH i predsjedniku Županijskog suda u Splitu. Dok je predsjednik Vrhovnog suda navedeni zahtjev odbio, Županijski sud u Splitu još nije odlučio o zahtjevu od 14. prosinca prošle godine", rekla je.

"Također, podnesen je i zahtjev/tužba Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog niza povreda Konvencije, o kojem još nije donesena odluka", dodaje.

Ističe da se Dariju Falk tereti za prevaru posebno velikih razmjera prema ukrajinskom Kaznenom zakonu, i to stoga što je navodno, u vrijeme kada uopće nije bila u Ukrajini, na nepoznatu lokaciju premjestila šivaće strojeve, koji su prema inkriminaciji vlasništvo prijatelja njezinog muža, a prema njezinoj obrani vlasništvo obiteljske tvrtke. 

"Šteta velikih razmjera sastoji se u vrijednosti strojeva od 20.000 eura. Bivši muž, koji je pravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje prema njoj, podnio je i zahtjeve za skrbništvo nad malodobnom djecom dok je ona bila u istražnom zatvoru te ona čitavu prijavu smatra njegovom osvetom za to što je prijavila obiteljsko nasilje", dodaje odvjetnica Horvat.

Falk za Index: Došla sam provesti dva tjedna s djecom

Daria Falk rekla nam je da se jako iznenadila kad su je uhitili.

"Ovaj slučaj je u Austriji bio zatvoren na njihovom vrhovnom sudu zbog rata u Ukrajini, a već prije sam bila u Hrvatskoj i nikad nisam imala problema. Došla sam provesti dva tjedna s djecom, koja su ovdje bila s ocem koji je tada boravio u Hrvatskoj, i uhitili su me.

Znala sam razlog, imala sam taj biznis s bivšim suprugom, ali nisam mislila da će doći do uhićenja. U svakom slučaju, bojala sam se izručenja. Kao prvo, razlog je moja nacionalnost zato što su Rusija i Ukrajina u ratu. Drugi razlog je činjenica da je u Odesi rat, da su borbe. Ta pomisao na odlazak bila je strašna", kaže.

Dodaje da su svi u Splitu prema njoj bili korektni.

"Bili su svi dobri, ali to je zatvor. Imala sam napadaje panike, klaustrofobiju. Ne znam jezik. Dobivala sam dokumente koji nisu bili prevedeni, a ja ne znam hrvatski. Bila sam u stanju šoka", navodi.

"Djeca ne shvaćaju zašto mama ne dolazi"

Naglašava da se i dalje ne osjeća sigurno. 

"Osjećam se loše. Stalno mislim da će me netko doći pokupiti bez objašnjenja i izručiti Ukrajini. Nisam mislila da ću kroz ovo morati proći", rekla je.

Ona je majka dvoje djece od pet i devet godina, koja se trenutno nalaze s ocem u Austriji.

"Zadnji put sam djecu vidjela 1. kolovoza. Sa sinom sam pričala u listopadu, ali u zatvoru nisam imala vremena za razgovore. Bivši suprug je promijenio brojeve telefona kad je doznao da sam pričala sa sinom. I oni su u šoku, ne shvaćaju što se događa i zašto mama ne dolazi", dodaje za Index Daria Falk.

Pročitajte više