Pridružite se "Satu za naš planet" i u subotu uvečer ugasite svjetla na sat vremena

PRIDRUŽUJUĆI se globalnoj akciji nazvanoj "Sat za naš planet" (Earth Hour), stanovnici gradova i sela širom svijeta će u subotu uvečer u 20.30 sati ugasiti svjetla na 60 minuta  u svojim domovima kako bi svjetske čelnike na simboličan način podsjetili na opasnost od globalnog zatopljenja i pretjeranog trošenja energije u svijetu, prenose svjetski mediji.

Akcija "Sat za naš planet" četvrta je po redu, nakon što je 2007. godine nešto više od dva milijuna ljudi u Australiji, na inicijativu Svjetskog fonda za zaštitu prirode, ugasilo svjetla na 60 minuta, želeći tako svjetske moćnike upozoriti na činjenicu da svijet troši goleme količine energetskih resursa za proizvodnju energije, zagađujući pritom atmosferu ugljičnim dioksidom i ostalim štetnim plinovima.

Iz godine u godinu sve je više zemalja "u mraku"

U narednim se godinama akciji pridruživalo sve više građana zabrinutih za budućnost Zemlje. Prošle se godine akciji odazvalo 88 zemalja, a prema procjenama organizatora ove bi se subote svjetla mogla ugasiti u čak 125 zemalja u svijetu.

Osim obiteljskih domova, akciji će se, kako je najavljeno, pridružiti i brojne poznate svjetske građevine, pa će tako, ovisno o pomicanju vremenskih zona, u mraku prva ostati sidnejska Opera, a onda redom i Zabranjeni grad u Pekingu, piramide u Egiptu, zgrada Vlade u Bugarskoj, Akropolis i Partenon u Grčkoj, Fontana di Trevi u Rimu, Toranj u Pisi, zgrada Europskog parlamenta u Bruxellesu, Eiffelov toranj u Parizu, zgrada Empire State Building u New Yorku i Golden Gate most, brojne vladine zgrade u SAD-u i drugim zemljama svijeta. I brojne multinacionalne kompanije poput McDonaldsa, Canona, Coca Cole, Googlea, IKEA-e i ostalih, najavile su da će u subotu uvečer ugasiti svijetla kako bi se pridružile akciji.

Ugasite i vi svjetlo u svojem domu u subotu uvečer u 20.30 sati, odrecite se na 60 minuta svojih kompjutera, mobitela, osvijetljenih soba i televizora i pošaljite tako poruku svjetskim čelnicima da ste zabrinuti za sutrašnjicu planete koja, nastavi li ovim putem, ne može obećati sigurnu budućnost generacijama koje dolaze.
 

Pročitajte više