Prihodi Renaulta zbog nestašice čipova pali za 14%

Ilustracija: EPA

FRANCUSKI proizvođač automobila Renault izvijestio je danas o dvoznamenkastom padu prihoda u trećem tromjesečju zbog globalne nestašice čipova.

Prihod francuske grupe pao je u razdoblju od srpnja do rujna 13.4 posto, na 8.99 milijardi eura. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i jednokratne stavke, smanjen je 14 posto.

Prodali 22.3% manje vozila

Prihod od prodaje automobila, kada se izuzme ruski brend AvtoVAZ, smanjen je 14.1 posto, kliznuvši na 7.69 milijardi eura.

Grupa je u trećem tromjesečju prodala 599.027 vozila, za 22.3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, zbog krize u opskrbi poluvodičima i prekida proizvodnje. 

U Europi, na koju otpada nešto više od polovice prodaje, broj prodanih automobila smanjen je za 26.3 posto. Ukupno je na stranim tržištima prodano 17.3 posto manje automobila nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, izvijestili su iz grupe Renault.

Brend Renault prodao je 365.934 vozila diljem svijeta, za 24.4 posto manje nego u prošloj godini. Prodaja brenda Dacia pala je 11.2 posto, na 138.375 vozila.

Proizvest će pola milijuna auta manje  

Grupa procjenjuje da je zbog nestašice čipova u trećem tromjesečju proizvela oko 170 tisuća vozila manje, a u cijeloj godini ta bi se brojka trebala popeti na pola milijuna.  

Potvrdili su da u cijeloj godini očekuju istu operativnu maržu kao i u prvih šest mjeseci, kada je iznosila 2.8 posto prihoda, unatoč očekivanom smanjenju proizvodnje.

Pročitajte više