Prijatelji životinja: Zaustavite mučenje u improviziranom zoovrtu u Obrovcu!

RESTORAN Anita u Zatonu obrovačkim stanovnicima Zadarske županije (pa i šire) najpoznatiji je po janjetini s ražnja, ali u svojoj "ponudi" već neko vrijeme drži i egzotičnije životinje.

Gosti restorana tako mogu vidjeti i klokana, majmune, paunove, nojeve, rode, rakune... Anita, zapravo, u sklopu restorana ima pravi improvizirani zoološki vrt, što je isprovociralo čitateljicu Indexa koja tvrdi da su uvjeti u kojima životinje žive krajnje nehumani, a svoju priču potkrijepila je i fotografijama.

"Kako je moguće držati životinje u takvim uvjetima?"

"Vrlo je lako doći do mjesta i ulaz u 'ZOO' je gratis. Funkcija mu je valjda privući turiste, ali uvjeti u kojima životinje žive mogu samo privući suze na oči", šokirana je naša čitateljica Ana svojim nedavnim posjetom restoranu Anita. "Kako je moguće da vlasnik dobije dozvolu za držanje egzotičnih životinja u takvim uvjetima? I kako to da uopće legalno postoje ovakve nastambe?", pita se Ana.

Je li improvizirani zoološki vrt kraj Anite dobio dozvolu, u Upravi za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva nismo uspjeli dobiti. Tamo nam je rečeno tek da nam povratnu informaciju neće dati prije ponedjeljka, s obzirom na to da će zaposlenice Ministarstva koje se time bave tek tada biti u uredu. Iz istog razloga nismo mogli saznati niti zadovoljava li ovaj zoološki vrt sve odredbe propisanog pravilnika za držanje životinja u zatočeništvu.

Vlasnik restorana: Mi životinje ne ugrožavamo, mi ih spašavamo

Vlasnik restorana Milan Anić tvrdi da njegov improvizirani ZOO nije protuzakonit. "Mi smo od Ministarstva tražili dozvolu i očekujem da ćemo je uskoro dobiti. Zahtjev je poslan, samo su nam tražili još neke papire. Ali bili su tu kod nas već dečki iz inspekcije i rekli su da je sve u redu", rekao je Anić u razgovoru za Index.

"Mi životinje ne ugrožavamo, mi ih spašavamo. Puno životinja imamo koje su nam ljudi donijeli, koje su ostavljene. Imamo dva-tri orla koja su se razbila na Velebitu, ostala bez krila, imamo dvije rode koje su nastradale na buri... A egzotičnije životinje poput tog malog klokana smo kupili", kaže nam Anić.

Prijatelji životinja: Podnijet ćemo prijavu!

Iste fotografije kao i mi dobila je i udruga Prijatelji životinja. Predsjednik te udruge Luka Oman kaže nam kako ovo nije prvi put da dobivaju prijave zbog improviziranog životinjskog vrta kraj restorana u Obrovcu. "Mi nismo u mogućnosti otići tamo i sami to istražiti pa ovisimo o informacijama koje dobivamo od građana", kaže nam Oman i naglašava kako rade na prikupljanju što kompletnije dokumentacije, nakon čega će podnijeti prijavu.

"Taj zoološki vrt je ilegalan, bez obzira na uvjete u kakvima životinje žive. Ne vjerujemo da ima ikakve dozvole, radi se o kršenju Zakona o zaštiti životinja. Vidjet ćemo što će poduzeti državne institucije i zašto već nisu reagirale. Mi ćemo u svakom slučaju pokušati utjecati na njih da poduzmu nešto konkretno", kaže Oman.

Oman dodaje da zoološke vrtove poput ovog koji se može vidjeti u Obrovcu vrlo često drže bogatiji građani, koji su često i na nekakvim političkim pozicijama pa se nadležne institucije stoga suzdržavaju od reakcija. "Mi mislimo da bi baš u takvim slučajevima trebalo brzo reagirati, pokazati svima da postoje zakoni i sankcije za sve koji te zakone krše", zaključuje Oman.

Pročitajte više