Prijavljeno 6 ljudi iz Rijeke. Pogodovali oko bine za Europsku prijestolnicu kulture?

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

POLICIJA je protiv stručnog povjerenstva jedne riječke tvrtke, koje je lani u postupku javne nabave kao najpovoljnijeg ponuditelja izabralo tvrtku sa sjedištem u stranoj državi iako nije ispunjavala uvjete, podigla kaznenu prijavu zbog nezakonitog pogodovanja, izvijestili su iz PU primorsko-goranske.

Portal Telegram je iz pouzdanih izvora doznao kako se kaznena prijava odnosi na natječaj za najam pozornice s krovom i audiovizualne opreme za program službenog otvorenja projekta "Rijeka 2020".

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad šestero hrvatskih državljana u dobi od 31 do 49 godina zbog sumnje da su počinili kazneno djelo iz područja gospodarskog kriminala. Sumnjiče se da su kao članovi stručnog povjerenstva tvrtke s područja Rijeke u postupku javne nabave, provedenom krajem prošle godine, kao najpovoljnijeg ponuditelja izabrali tvrtku sa sjedištem u stranoj državi iako nije ispunjavala tražene uvjete te je trebala biti isključena iz postupka javne nabave. Time su počinili kazneno djelo nezakonitog pogodovanja budući da je riječka tvrtka s izabranom tvrtkom sklopila ugovor o poslovanju veće materijalne vrijednosti.

Protiv svih osumnjičenika podnesena je kaznena prijava Državnom odvjetništvu.

Telegram je objavio da se radi o najmu pozornice i audiovizualne opreme za program otvorenja projekta "Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture". Taj je posao bio vrijedan 1,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Povjerenstvo je odabralo tvrtku Studio Berar rental iz Novog Sada i njihovu je ponudu direktorici tvrtke "Rijeka 2020" Emini Višnić predstavilo kao najpovoljniju. No poslije se ispostavilo da tvrtka iz Novog Sada nije priložila potvrdu da nema poreznih dugova u Hrvatskoj. Državno povjerenstvo za kontrolu postupaka javne nabave zbog toga je poništilo odabir novosadske tvrtke, a sve se to, piše Telegram, dogodilo samo nekoliko dana prije otvorenja Europske prijestolnice kulture 1. veljače ove godine.

Iz riječke gradske uprave na upit o tom slučaju odgovorili su kako zasad nemaju službenih informacija o podizanju kaznene prijave.

Direktorica "Rijeke 2020": Ne znamo na čemu bi se kaznena prijava mogla temeljiti

Direktorica "Rijeke 2020" Emina Višnić izjavila je u srijedu kako je policija od te tvrtke u veljači tražila dokumentaciju o natječaju za nabavu pozornice i audiovizualne opreme za otvorenje EPK, da tvrtka nema službenu potvrdu o ishodu istražnih radnji i ne zna na čemu bi se mogla temeljiti kaznena prijava.

"Policija je od 'Rijeke 2020' sredinom veljače zatražila svu dokumentaciju vezanu uz natječaj za nabavu pozornice i audiovizualne opreme za otvorenje EPK, što je 'Rijeka 2020' i dostavila. Do sada nemamo službenu potvrdu o završetku i ishodu tih istražnih radnji", stoji u izjavi Emine Višnić. Kako je navela, policiji je dostavljena i informacija o dovršetku natječajnog postupka u kojem je izvorno izabrana tvrtka Studio Berar Rental, a žalila se tvrtka Eldra.

"Naime, nakon žalbe i očitovanja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), tj. preporuka danih 'Rijeci 2020' za ponovno ocjenjivanje ponuda, 'Rijeka 2020' postupila je po nalogu DKOM-a i ponovila postupak ocjenjivanja potvrdivši ponudu Studija Berar Rental ekonomski najpovoljnijom, nakon čega daljnjih žalbi DKOM-u, ni daljnjih rješenja DKOM-a nije bilo", navela je Emina Višnić.

"Stoga, ako se u objavi policije o prijavi DORH-u doista radi o osobama iz 'Rijeke 2020', ne znamo na čemu bi se ta prijava uopće mogla temeljiti jer je sam postupak nabave dovršen po preporukama DKOM-a i nikakva daljnja rješenja DKOM-a o pitanju ove nabave ne postoje, odnosno prihvaćen je odabir izvorno izabranog ponuditelja", zaključila je direktorica "Rijeke 2020" Emina Višnić.

Pročitajte više